Sub presiunea UE, Serbia nu mai participă la exercițiul militar cu Rusia și Belarus

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cursul zilei de azi, 9 septembrie, ministrul sârb al apărării, Alexander Vulin, a declarat că Uniunea Europeană a cerut Serbiei să renunțe la participarea la exercițiul militar Frăția Slavă 2020 planificat să se desfășoare în Poligonul Brest din Belarus, cu participarea unor subunități aparținând Forțelor Armate ale Rusiei, Belarusului și Serbiei.

Potrivit ministrului sârb, țara sa se află sub „presiuni teribile și nemeritate” din partea Uniunii Europene.

„Ei ne cer să nu renunțăm la viitorul nostru european și pun presiuni mari asupra politicii noastre, precum și asupra poporului nostru din Kosovo și Metohija și Republica Srpska, ca să abandonăm exercițiile militare planificate cu Republica Belarus”, se precizează în comunicatul emis de serviciul de presă al Ministerului sârb al Apărării, relatează Tellerreport.com.

Vulin a adăugat că o astfel de presiune nu are sens și nu se bazează pe deciziile sau acțiunile Serbiei, ci este „rezultatul isteriei care determină deciziile și direcțiile politice ale țărilor mari și puternice”.

Din acest motiv, autoritățile sârbe au decis să „mențină o poziție de neutralitate militară” și să abandoneze toate exercițiile militare, inclusiv cele cu „NATO, OTSC, Rusia, Statele Unite, China, Uniunea Europeană, cu Estul sau cu Vest”.

Vulin a menționat că, dacă circumstanțele o impun, decizia guvernului sârb se poate aplica și participării țării la operațiile de menținere a păcii.   

Contactat de agenția rusă de presă Ria Novosti, ministerul apărării din Belarus a declarat că nu a primit încă nicio notificare privind retragerea participării Serbiei la exercițiul Frăția Slavă 2020. Cu doar o zi înainte același minister anunțase că sosirea militarilor sârbi și ruși este planificată în perioada 10-15 septembrie.

Comentariul autorului: Foarte probabil, presiunile occidentale de ultim moment asupra Serbiei fac parte din lista sancțiunilor suplimentare aplicate Belarusului, după cum a anunțat recent secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Prin transparența asigurată de partea sârbă și rapiditatea schimbării cursului evenimentelor, situația creată este una care se întâlnește destul de rar în relațiile internaționale.

Exercițiul de nivel tactic Frăția Slavă se desfășoară anual pe teritoriile țărilor participante, prin rotație. În 2019, acesta a fost găzduit chiar de Serbia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel