Sub presiunea armamentului nuclear, Putin ar putea conduce Rusia într-o nouă etapă în politica mondială

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin.ru

Potrivit expertului german Thomas Jaeger, președintele rus Vladimir Putin intenționează ca, folosindu-se de noul armament nuclear, să conducă Rusia către o nouă etapă în politica mondială. Armamente precum Poseidon și Zircon sunt considerate elemente cheie pentru păstrarea suveranității și pentru asigurarea statutului și influenței Rusiei în rândul superputerilor.

„Prin dezvoltarea noilor arme, președintele Putin vrea să păstreze suveranitatea și statutul Rusiei. În primul rând, acesta se bazează pe două tipuri de arme - drona nucleară subacvatică Poseidon și racheta hipersonică navală Zircon. Astfel, Putin vrea să declare începutul unei noi etape în politica mondială”, se arată într-un articol semnat de Jaeger și publicat în revista germană Focus.

„Încă o dată, guvernele lumii s-au confruntat cu o situație tensionată și s-au întrebat ce obiective urmărește președintele Putin”, a subliniat expertul german referindu-se la comasarea trupelor rusești la granița cu Ucraina, Acesta a precizat că politica externă și militară a Moscovei ajută Rusia să se poziționeze ca o superputere mondială, servește la eliminarea oricărei influențe externe în străinătatea apropiată și la prezența Rusiei în puncte strategice ale lumii - în Orientul Mijlociu și Apropiat, Africa sau zona Arctică. 

„În viitor, în soluționarea conflictelor internaționale ar trebui luate în considerare și interesele rusești și chiar evitate acțiunile împotriva lor. Dar care măsuri ar trebui considerate ca fiind defensive și care dintre ele ca ofensive (influență crescândă în lume)? Principala dificultate constă în evaluarea acestui lucru și nu numai pentru secretarul de stat Blinken”, a scris expertul german în articolul său.

 

Rusia vrea statutul de superputere. Moscova se simte amenințată de SUA și China

 

Jaeger a reamintit faptul că, recent, Statele Unite au creat un nou tip de Forțe Armate, respectiv Forțele Spațiale, iar China urmează să construiască o stație spațială în următorii ani. Astfel, spațiul va fi din ce în ce mai controlat de aceste state și va deveni inaccesibil țărilor terțe, iar acest lucru va fi perceput de Rusia ca o amenințare care riscă să îi submineze poziția în topul superputerilor militare, la care a lucrat mult în ultimii ani.

Din 2008, Rusia lucrează la crearea de arme, care să ofere posibilitatea unui al doilea atac, chiar dacă spațiul este controlat de alte puteri. Acum, o lovitură nucleară de răspuns a Rusiei poate fi lansată din adâncurile oceanului.

Jaegera atras atenția că, împreună cu racheta hipersonică Zircon (3M22), care nu poate fi deviată datorită vitezei sale enorme, Rusia creează o nouă clasă de descurajare. În timpul testelor din 2020, racheta Zircon a dezvoltat o viteză medie de 6.000 de kilometri pe oră. Racheta poate purta un focos nuclear, iar sistemele de apărare antiaeriană împotriva acesteia sunt încă neputincioase.

„Misiunea acestor două noi tipuri de arme este de a asigura statutul și influența Rusiei în lume, prin mijloace militare. Obiectivul lor principal constă în împiedicarea atragerii Rusiei într-un posibil conflict între China și Statele Unite și subordonarea către una dintre părți”, a menționat Jaeger.

În opinia sa, Putin vrea să păstreze suveranitatea Rusiei prin mijloace militare. Iar progresele în domeniul armamentului sugerează că poate face acest lucru.

„Având în vedere avansul geopolitic planificat de Moscova în Arctica și așteptarea ca sursele de energie fosilă să nu fie înlocuite imediat, așa cum planifică alte țări, Rusia va rămâne viabilă din punct de vedere economic, deoarece Putin își aduce țara într-o nouă etapă în politica rusă și mondială”, este concluzia cuprinsă în articol.

2. Imagini di... (explozie-rusia-armata-exercitii_83120100.jpg)

Imagini din timpul unor exercițiului de luptă  Vostok-2018 al Armatei Rusiei, care a avut loc sub privirile lui Vladimir Putin. Sursă foto: Kremlin.ru

 

Rușii spun că occidentalii sunt „deosebit de îngrijorați” de torpila Poseidon, „această superarmă rusească”

 

În context, directorul general al Biroului Nordic de proiectare, care se ocupă cu crearea de nave de suprafață de diferite clase, Andrey Dyachkov, a declarat că racheta hipersonică Zircon reprezintă un atu pentru Rusia pe termen lung și a adus Marina rusă la un nivel complet nou. El a menționat că navele purtătoare de rachete rămân principala componentă a tuturor flotelor mondiale și această tendință va continua și în viitor. În 2020, prima lansare cu succes a rachetei hipersonice Zircon a fost realizată de pe fregata Amiral Gorshkov. În luna aprilie a acestui an, ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Shoigu, a anunțat, în cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului rus al Apărării, că anul acesta se vor încheia testele rachetei Zircon.

În ceea ce privește torpila Poseidon, deși au fost exprimate o serie de opinii privind lipsa ei de utilitate, rușii consideră că experții militari occidentali sunt “deosebit de îngrijorați cu privire la această superarmă rusească”. Caracteristicile făcute publice spun că reprezintă o torpilă stealth cu propulsie nucleară concepută pentru a ocoli sistemele de apărare a coastelor inamice de-a lungul fundului mării. Dispozitivul fără pilot este dezvoltat pentru a transporta un focos cu un randament de mai multe megatone, a cărui utilizare poate provoca o undă radioactivă, ce va face ca porțiunile vizate ale litoralului să nu mai fie locuibile timp de câteva decenii. “Dacă drona subacvatică Poseidon va pătrunde pe coasta americană, atunci cea mai mare parte a infrastructurii SUA va fi expusă riscului de distrugere. Orașe întregi precum New York, Los Angeles sau San Francisco pot fi acoperite cu un tsunami radioactiv. Chinezii ar trebui, de asemenea, să se teamă: aceeași soartă pot avea majoritatea orașelor principale chinezești, inclusiv Shanghai și Beijing, în cazul unui conflict cu Rusia”, consideră autorul german impresionat de tehnologia rusească.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel