SUA ține Egiptul aproape. Pentagonul a aprobat vânzarea către Cairo a 23 de elicoptere Boeing CH-47F Chinook

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pentagonul a anunțat joi că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare de armament către guvernul egiptean, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, care include elicoptere Boeing CH-47F Chinook, echipamente și muniții asociate.

Este al treilea acord aprobat de Departamentul de Stat al SUA în favoarea Egiptului de la începutul anului 2022. Washingtonul a convenit, în ianuarie, asupra a două acorduri de echipamente militare pentru Cairo în valoare de 2,56 miliarde de dolari, care includ avioane de transport și sisteme radar, în pofida faptului că partea americană continuă să fie îngrijorată cu privire la respectarea drepturilor omului în Egipt.

Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării din cadrul Pentagonului a anunțat ieri că guvernul egiptean a solicitat achiziționarea a 23 de elicoptere CH-47F, 56 de motoare (46 de motoare principale pentru aeronavele vândute și 10 de rezervă), 52 de sisteme de navigație GPS, 52 de sisteme de navigație inerțială (INS), 29 de sisteme de avertizare de rachete și 75 de mitraliere.

Agenția a precizat că acordul sprijină politica externă și securitatea națională a SUA, ajutând și întărind un aliat cheie non-NATO care rămâne un "partener strategic important în Orientul Mijlociu".

Acordurile militare vin în pofida îngrijorării continue a Washingtonului cu privire la tratamentul dur al președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi față de oponenții săi politici, estimându-se că numărul deținuților politici se ridică la aproximativ 60.000 de persoane.

În septembrie 2021, Departamentul de Stat al SUA a suspendat ajutorul militar către Cairo în valoare de 130 de milioane de dolari, deși era inclus în buget, din cauza lipsei de îmbunătățire a situației drepturilor omului în țară.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2021, secretarul de stat Antony Blinken a cerut Egiptului, în timpul discuțiilor bilaterale, să facă "îmbunătățiri concrete" în domeniul drepturilor omului. Dar în anul fiscal 2022, care a început la 1 octombrie 2021, administrația președintelui Joe Biden a alocat 1,4 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Cairo, în mare parte militar, ca și în anul precedent.

Membri marcanți ai Congresului îndeamnă administrația americană să se abțină de la încheierea de acorduri militare cu Egiptul sau să ofere ajutoare militare acestuia, dacă Cairo nu își îmbunătățește situația în domeniul drepturilor omului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel