Pentagonul suflă și-n iaurt: Interzice piloților cu dublă cetățenie din Forțele Aeriene Israeliene să zboare avioanele F-35

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Statele Unite încearcă să protejeze securitatea informațiilor care privesc procedurile și echipamentele militare sensibile și interzic dubla cetățenie pentru piloții din Forțele Aeriene Israeliene.

Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”, un fost pilot american care a primit bani de la chinezi pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.

Statele Unite nu sunt dispuse să își asume riscuri și introduc reguli suplimentare pentru piloții Forțelor Aeriene Israeliene care zboară cu aeronavele F-35.

Astfel, Departamentul Apărării al SUA și autoritățile de informații le interzic piloților din Israel Air Force (IAF) care au dublă cetățenie să zboare cu avioane de luptă F-35, pentru a preveni posibilele scurgeri de informații  privind tehnologia utilizată.

Sursele citate de publicația Jewishpress susțin că IAF a acceptat această prevedere și a renunțat să mai folosească pe aeronavele F-35 piloți care dețin și altă cetățenie decât cea israeliană.

 

Cazul Duggan, posibil declanșator pentru noile reguli ale Pentagonului

 

Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”.

Daniel Duggan (54 de ani) este un fost pilot al Marinei Militare a SUA care, după ce și-a încheiat serviciul militar, a dobândit cetățenia australiană.

Ulterior obținerii cetățeniei australiene, Duggan a furnizat pregătire militară piloților militari chinezi. Duggan a primit peste 100.000 de dolari pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.

Duggan (cunoscut și sub numele de Ding San Xing, Din San Qing, DSQ sau Ivan) este acuzat  de Guvernul SUA că a exportat ilegal servicii de apărare în China. „Aceste servicii au inclus evaluarea stagiarilor de piloți militari, testarea echipamentelor legate de aviația navală și instrucțiuni privind tacticile, tehnicile și procedurile asociate cu lansarea și aterizarea pe un portavion naval”, se arată în rechizitoriul americanilor.

Duggan a fost arestat de poliția federală australiană pe 21 octombrie, la cererea FBI, și așteaptă să fie extrădat în SUA.

În decembrie, guvernul australian a aprobat o cerere de extrădare a lui Duggan în SUA, pentru a fi acuzat.

 

Ce este avionul de luptă F-35 

 

Avionul de luptă F-35 este o aeronavă cu un singur loc, un avion stealth multirol, care poate fi folosit pentru strângerea de informații și misiuni de atac. Este, de asemenea, singurul avion de luptă cu un compartiment intern pentru depozitarea armelor, care are o semnătură radar scăzută.

Fiecare avion de vânătoare F-35 costă între 85 și 100 de milioane de dolari.

Poate zbura cu Mach 1,6 cu o autonomie de 2.200 de kilometri. Israelul a achiziționat deja 50 de aeronave ”invizibile” F-35, cu posibilitatea de a cumpăra încă 25 în viitor. În total, IAF va avea trei escadroane operaționale, în viitorul deceniu.

Israelul deține o versiune personalizată de F-35. Mai concret, după recepționare, IAF au adăugat propriile sisteme la avioanele americane de generația a 5 a, "aducând o notă de Start Up Nation acestui avion de ultimă generație".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel