SUA și-au asigurat încă patru ”portavioane pe uscat”: Filipine va găzdui noi baze militare SUA, ca răspuns la ameninţarea în creștere a Chinei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Filipine, Encyclopedia Britannica
Filipine, Encyclopedia Britannica

Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.

 

Forțele americane vor primi acces la patru noi baze militare (Armata SUA are acces și pe alte 5 baze militare din Filipine), acordul fiind unul menit a contracara ameninţările tot mai mari în regiune, venite din partea Chinei.

Mișcarea face parte din eforturile Washingtonului de a-și extinde amprenta strategică în Asia Pacific, pe măsură ce Beijingul își intensifică prezența militară în Marea Chinei de Sud, scrie AP.

Filipine, Google maps

În urma insistențelor oficialilor americani, două dintre facilitățile militare propuse vor fi situate pe insula nordică Luzon (situată mai aproape de China), pentru a oferi forțelor americane un „avantaj strategic” în cazul unui conflict în Taiwan sau în Marea Chinei de Sud.

Bazele ar facilita, de asemenea, cooperarea în probleme de securitate națională și răspunsul rapid la dezastre, potrivit unui raport al The Washington Post.

Se pare că au existat ample negocieri în ultimele luni pentru a evalua site-urile militare din țară.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin i-a mulțumit președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr., pentru că a permis armatei americane să-și extindă prezența în Filipine, cel mai vechi aliat al Washingtonului din Asia.

 

Cooperare militară sporită (EDCA)

 

Cele 9 baze militare (cele 4 noi locații convenite astăzi și cele 5 locații acordate, încă neoperaționalizate) se află sub umbrela Acordului de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA).

Acordul reprezintă pilonul alianței SUA-Filipine și înseamnă, pe lângă cele 9 baze militare situate în zone strategice, antrenamentele și exerciții pentru creșterea interoperabilității dintre forțele armate ale celor două țări, arată și Departamentul Apărării. 

Relațiile dintre SUA și Filipine au devenit tensionate când fostul președinte Rodrigo Duterte a amenințat că va pune capăt Acordului care oferea protecție legală armatei americane din Filipine.

Alegerea noului președinte filipinez a dus la o schimbare de discurs la Manila, pe fondul amenințărilor de securitate tot mai mari.

Filipine a anulat chiar un acord de achiziție de elicoptere de transport din Rusia și se gândește să cumpere omologul american.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel