SUA revoluționează loviturile aeriene. Avioane F-15 au testat bombe care ar lovi navele sub linia de plutire, asemenea torpilelor

Gheorghita Orjanu |
Data publicării:
F-15E Strike Eagle, sursă foto: US Air Force
F-15E Strike Eagle, sursă foto: US Air Force

Trei avioane de luptă F-15E Strike Eagle ale Forțelor Aeriene americane (US AF) au testat cu succes munițiile de atac direct GBU-31 (JDAM), modificate pentru obiective navale mobile și statice.

Testul, executat pe 26 august, de Escadrila 85 Testare și Evaluare în parteneriat cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene, face parte din procesul de identificare a unor noi capabilități de scufundare a navelor (QUICKSINK Joint Capability Technology Demonstration).

Potrivit comunicatului US AF, scopul testului a fost validarea unui nou mod de folosire a munițiilor de aviație, care va diminua semnificativ gradul de supraviețuire a țintelor maritime.

Până în prezent, munițiile GBU-31 (JDAM), care au o masă totală de 900 - 1.000 kg, erau folosite de regulă împotriva ținte terestre fixe.

2. Bomba JDAM... (jdam-gbu-31-munitie-bomba_44126900.jpg)

Bomba JDAM GBU-31, sursă foto: US Air Force

„Împotriva oricărei nave mari, în mișcare, arma principală a Forțelor Aeriene este GBU-24 de 2.000 de livre [907 kg], ghidată prin laser”, a declarat maiorul Andrew Swanson, ofițerul responsabil cu sistemele de armament din Escadrila 85. „Dar această armă nu este cea mai ideală, deoarece, pe baza modului în care trebuie folosită, ne reduce și supraviețuirea. Noua muniție poate schimba toate acestea”, a adăugat ofițerul.

Un submarin are capacitatea, în orice moment, de a distruge o navă cu o singură torpilă, dar prin lansarea acelei arme se află locația submarinului. QUICKSINK JCTD își propune să dezvolte o metodă cu costuri reduse de distrugere a navelor, asemănătoare unei torpile.

Testul se bazează pe un test de anul trecut, în care un bombardier strategic B-52H Stratofortress a lansat bombe JDAM, în scopul evaluării viabilității munițiilor la impactul cu apa.

 

Bombele JDAM pot fi lansate și de aeronave F-16, care se află și în dotarea României

 

3. Bomba JDAM... (jdam-gbu-31-f-15_81303900.jpg)

Bomba JDAM GBU-31. Muniția e montată pe un F-15E Strike Eagle. Sursă foto: US Air Force

Comentariul autorului: JDAM reprezintă un kit de dirijare cu care sunt echipate bombele clasice (neghidate) folosite de forțele aeriene. Tehnologia a fost lansată în 1997 de compania Boeing și permite cu costuri reduse, de aproximativ  30.000 – 40.000 de dolari în total pentru o bombă dirijată, să se obțină o armă similară cu o rachetă de crozieră. Desigur, un GBU-31 are o rază de acțiune mult mai mică (maxim 70 – 80 km pentru versiunea JDAM-ER) decât o rachetă clasică, deoarece kitul nu include sistem de propulsie.

Potrivit publicației The Drive, sistemul de dirijare clasic (inerțial + GPS) al GBU-31, folosit la testul din august, ar putea să fi fost modificat prin încorporarea unui cap radar activ de căutare pe unde milimetrice și a unui senzor în infraroșu, necesare pentru țintele navale mobile.

JDAM poate fi lansată de la bordul multor tipuri de aeronave, inclusiv F-16 care se află și în dotarea Forțelor Aeriene Române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel