SUA nu vor furniza forţelor aeriene bulgare, în regim de urgenţă, avioane de luptă F-16 pentru a înlocui vechile MiG-29

DefenseRomania Team, S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA nu vor furniza in regim de urgenta Forțelor Aeriene Bulgare avioane F-16 pentru a înlocui vechile MiG-29. Acest lucru a fost declarat ieri de ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Dimitar Stoyanov. Potrivit lui Stoyanov, Washingtonul "recomandă cu tărie Bulgariei să continue să opereze avioanele MiG-29", relatează Obektivno.bg.

 

Bulgaria are nevoie de avioane de luptă pentru a-și îndeplini obligațiile care îi revin în cadrul apartenenței la NATO, precum și pentru a garanta securitatea spațiului aerian bulgar. Forțele Aeriene Bulgare operează în prezent 11 avioane de vânătoare MiG-29. Cu toate acestea, aeronavele sunt prea vechi și unele dintre ele au nevoie de reparații la motoare.

Bulgaria a comandat opt avioane de luptă F-16 Block 70/72 în 2019. La sfârșitul anului, Sofia a plătit către compania Lockheed Martin 100% din suma solicitată. Cu toate acestea, după cum știm, pandemia de coronavirus a schimbat planurile și termenele de livrare pentru multe echipamente militare. Astfel, primul avion de luptă F-16 Block 70/72 nu va ajunge anul viitor în Bulgaria, aşa cum era planificat iniţial, ci cel mai probabil în 2026.

Tocmai din cauza acestor circumstanțe, Sofia are nevoie de avioane de vânătoare pentru a înlocui cât mai repde vechile MiG-29. Cu ceva timp în urma Ministerul bulgar al Apărării a trimis o solicitare către SUA pentru urgentarea livrăriile, iar astăzi răspunsul Washingtonului a devenit clar.

Unul dintre posibilele motive ale refuzului este poate lipsa unor piloți suficient de bine pregătiți. Bulgăria are deja piloți de F-16 care s-au întors din SUA, dar este clar că nu sunt suficienți. În această situație, Bulgaria nu poate opera F-16, chiar dacă Washingtonul îi permite acest lucru.

Refuzul Washingtonului de a furniza avioane de luptă în regim de urgenţă pune Bulgaria într-o situaţie dificilă. În primul rând, Bulgaria va trebui să repare motoarele avioanelor de luptă MiG-29. În prezent, doar Polonia și Israelul pot efectua aceste reparații. Poate și Rusia, dar din cauza invaziei militare din Ucraina, Bulgaria refuză să apeleze la serviciile Federației Ruse.

În ultimii ani, publicația BulgarianMilitary.com a avertizat de mai multe ori cu privire la așa-numitul "marketing rusesc" față de Bulgaria. Adică, forțele aerospațiale rusești [VKS] au intrat adesea în mod deliberat în spațiul aerian al Bulgariei. Într-o astfel de situație, Sofia este obligată să ridice și să intercepteze avioanele de luptă rusești.

Acest "exercițiu" s-a repetat aproape de două ori pe lună. În acest fel, Rusia forța Bulgaria să epuizeze mai repede resursa de zbor a avioanelor sale MiG-29. Uzura lor mai rapidă nu numai că obligă Bulgaria să facă reparații mai frecvente, dar slăbește și apărarea aeriană bulgară.

După răspunsul oficial venit de la Washington, ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Dimitar Stoyanov, a anunțat că guvernul bulgar lucrează la prelungirea duratei de viață a avioanelor sale MiG-29.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel