SUA nu au suficiente ATACMS și spun că performanțele rachetelor de 300 km sunt „puțin exagerate”. Ucraina ar putea primi în schimb drone cu rază lungă

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de lansare multiplă HIMARS
Sistem de lansare multiplă HIMARS

Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a confirmat că SUA nu iau în calcul transferul rachetelor ATACMS către Ucraina, subiect care ține împreună cu trasferul de avioane F-16 prima pagină a presei internaționale.

Șeful militar al Armatei americane precizează că SUA nu dispun de suficiente ATACMS, iar perfomanțele rachetelor sunt „oarecum exagerate” în contextul în care presa internațională coroborează transferul rachetelor cu rază lungă de acțiune cu eliberarea Crimeei.

Generalul Mark Milley spune însă că sunt și alte rachete care pot fi mai folositoare, el dând exemplul rachetelor GMLRS. Totodată, acesta a lăsat o ușă deschisă și pentru drone cu rază lungă de acțiune, care ar putea acoperi raza ATACMS.

„Din punct de vedere militar avem relativ puține rachete ATACMS. Trebuie să ne asigurăm că ne menținem stocul de muniție. Cred că e puțină exagerare în ceea ce poate face și ce nu poate face ATACMS”, a precizat generalul Milley, care a amintit că rachetele ATACMS lansează o singură lovitură, în timp ce GMLRS pot fi lansate multiplu.

„Sigur, raza de acțiune a ATACMS este mai mare, dar există și alte sisteme care pot atinge această rază de acțiune. Există și UAV-uri spre exemplu care pot atinge această rază de acțiune, britanicii au astfel de sisteme”, a conchis generalul Milley, într-un interviu acordat Defense One, precizând că SUA nu iau în calcul momentan să livreze rachete ATACMS.

HIMARS folosesc rachete GMLRS avansate care lovesc la o distanță de 80 de kilometri. 

 

Rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 kilometri pentru Ucraina

 

2. Sistem HIM... (himars2_27701900.jpg)

Sistem HIMARS donat Ucraina, capabil să integreze atât rachete GLSDB, cât și ATACMS. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Declarațiile șefului Statului Major al SUA confirmă informațiile publicate de Politico în februarie. Publicația a dezvăluit atunci că oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că SUA nu dețin sisteme de rachete tactice de rezervă și că transferul ATACMS pe câmpul de luptă din Europa de Est ar diminua stocurile americane de armament și ar afecta pregătirea armatei americane.

Solicitările Ucrianei de a primit și rachete ATACMS cu rază de 300 de kilometri au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii. 

Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Subiectul ATACMS a fost abordat și de președintele Volodimir Zelenski în timpul vizitei istorice de la finalul anului trecut din SUA.

CITEȘTE ȘI: Rusia nu face față HIMARS, dar se adaptează schimbând strategia. Ucraina ar putea „răspunde” cu rachete AGM-154 integrate pe avioanele ei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel