Donald Trump ia în considerare o retragere completă a trupelor americane din Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump, care afirmă că şi-a atins scopul de ,,a învinge gruparea Statul Islamic'' în Siria, are în vedere o retragere completă a trupelor SUA staţionate în această ţară, relatează AFP.

,,Este o retragere totală'' care va interveni ,,cât mai repede posibil'', a declarat miercuri pentru AFP un oficial american, sub rezerva anonimatului. 'Decizia a fost luată ieri (marţi - n.r.)', a precizat el.

,,Am învins gruparea Statul Islamic în Siria, singurul motiv pentru care am fost prezenţi aici (în Siria) în timpul preşedinţiei Trump'', a scris preşedintele american pe Twitter.

Circa 2.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei.

Deşi Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a retrage soldaţii americani din această ţară aflată în război, mai mulţi membri ai administraţiei sale şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la această problemă delicată.

Săptămâna trecută, reprezentantul SUA pentru coaliţia internaţională anti-jihadistă, Brett McGurk, a declarat că americanii ar trebui să mai rămână o vreme în Siria.

,,Chiar dacă sfârşitul califatului ca teritoriu este acum în mod clar aproape, sfârşitul SI va dura mult mai mult'', a declarat Brett McGurk pentru jurnalişti la Washington, precizând că ,,există celule clandestine'' şi ,,nimeni nu este destul de naiv să spună că vor dispărea'' peste noapte.

La rândul său, senatorul republican Lindsey Graham, un apărător frecvent al liderului de la Casa Albă, a declarat miercuri că o decizie a preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele din Siria ar fi ,,o greşeală''.

,,O retragere americană în acest moment ar fi o mare victorie pentru SI, pentru (preşedintele sirian) Bashar al-Assad şi Rusia. Mă tem că va avea consecinţe devastatoare pentru ţara noastră, pentru regiune şi întreaga lume'', a afirmat Graham într-un comunicat.

,,Va fi mult mai greu să recrutezi viitori parteneri care doresc să lupte împotriva islamului radical. Va fi de asemenea văzută de către Teheran şi alţii ca un semn al slăbiciunii SUA în eforturile de a opri expansiunea Iranului'', a mai spus el.

SUA au început să aducă acasă militari din Siria pe măsură ce se îndreaptă către o nouă fază a campaniei împotriva ISIS, a reacţionat miercuri şi Casa Albă, potrivit Reuters. ''Aceste victorii asupra ISIS în Siria nu înseamnă sfârşitul Coaliţiei Globale sau a campaniei sale. Am început să aducem acasă trupe ale SUA pe măsură ce trecem la următoarea fază a acestei campanii'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, citată într-un comunicat de presă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel