Statele Unite au destructurat o reţea de contrabandişti care se afla în spatele aprovizionării cu piese pentru industria militară rusă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producţie a celui mai important producător de vehicule blindate - compania rusă Uralvagonzavod [UVZ].
Linia de producţie a celui mai important producător de vehicule blindate - compania rusă Uralvagonzavod [UVZ].

Reţeaua de export ilegal de semiconductori, circuite integrate și alte componente electronice pentru industria militară rusă a fost destructurată de autorităţile din SUA. Biroul de presă al Departamentului de Justiție al SUA a prezentat un raport în care o persoană cu reşedinţa în Brooklyn, precum și doi cetățeni din Rusia și Canada au organizat o întreagă reţea de aprovizionării cu piese pentru industria militară rusă.

Trei persoane au fost arestate marți la New York, fiind acuzate de contrabandă cu produse electronice către Rusia, pentru a ajuta la invazia Ucrainei de către această.

Procurorii federali din Brooklyn i-au acuzat pe Nikolay Goltsev, Salimdzhon Nasriddinov și Kristina Puzyreva că s-au sustras sancțiunilor pentru a trimite Rusiei echipamente folosite în procesul de producţie pentru sisteme de rachete ghidate cu precizie.

Unele dintre aceste echipamente "au fost folosite pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat Breon Peace, procuror american din New York, într-un comunicat de presă.

Inculpații ar fi expediat sute de echipamente restricționate la  export, în valoare de aproape 7,2 milioane de dolari, către Rusia pe parcursul unui an.

Nasriddinov, în vârstă de 52 de ani, cu dublă cetățenie rusă și tadjikă, a fost arestat în Brooklyn, unde locuiește. Goltsev, în vârstă de 37 de ani, și Puzyreva, în vârstă de 32 de ani, cu dublă cetățenie, rusă și canadiană, care locuiesc în Montreal, au fost arestați în Manhattan.

Goltsev și Puzyreva au fost arestați la un hotel din Manhattan în timpul unei călătorii la New York pentru a-l vizita pe Nasriddinov.

Procurorii americani au cerut unui judecător să îi rețină pe inculpați până la proces, argumentând că fiecare dintre ei ar putea să fungă din SUA.

În plângere penală se susține că inculpații au folosit două entități private pentru a procura și achiziționa produse electronice cu dublă utilizare de la producători și distribuitori din SUA și apoi să le exporte în secret în Rusia.

 

Expedierea componentelor electronice se făcea în Rusia prin intermediul unor companii paravan

 

Potrivit plângerii, unele dintre componentele electronice au fost desemnate ca fiind extrem de importante din cauza rolului lor critic în producția de sisteme avansate de arme rusești ghidate cu precizie.

Goltsev a folosit pseudonime, inclusiv "Nick Stevens", ca parte a eforturilor sale de a procura produse de la entitățile americane, au declarat procurorii. Aceste echipamente au fost trimise în diverse locații din Brooklyn, apoi expediate către companii intermediare din țări precum Turcia, Hong Kong, India, China și Emiratele Arabe Unite, înainte de a fi redirecționate în cele din urmă către Rusia, potrivit procurorilor.

Inculpații știau că echipamentele electronice aveau şi utilitate militară, au susținut procurorii, citând mai multe schimburi de mesaje care au avut loc între Goltsev și Nasriddinov.

În dosarul prezentat de procurorii americani se face referire la alte patru persoane care făceau parte din această reţea. Nu au fost precizat în clar numele acestora, dar sunt descriși ca fiind cetățeni ruși care trăiesc în Rusia.

Multe dintre componentele pe care această reţea le-a pus de-a lungul timpului la dispoziţia companiilor militare ruse au fost găsite în arme rusești și în echipamente care au fost confiscate în Ucraina, au susținut procurorii.

Aceste componente au fost găsite în sistemul radar Torn-MDM, complexul de război electronic RB-301B "Borisoglebsk-2", sistemul Vitebsk L370, elicopterele Ka-52, rachetele ghidate Izdeliye 305E, vehiculele aeriene fără pilot Orlan-10 și pe tancurile de luptă T-72B3.

,,Cu acești inculpați în custodia SUA, am destructurat o rețea complexă de achiziții care se presupune că a fost folosită pentru a procura tehnologii critice pentru sistemele de armament avansate ale armatei ruse", a declarat procurorul general adjunct Matthew Olsen, din cadrul Direcţiei de Securitate Națională a Departamentului de Justiție.

Guvernul SUA și-a intensificat controalele la export asupra Rusiei, restricționându-i accesul la tehnologie și la alte elemente-cheie, ca răspuns la invadarea Ucrainei de care forţele armate ruse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel