SUA, buget apărare. Președintele Iohannis, despre securitatea şi apărarea europeană

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Presedintele SUA, Donald Trump si Klaus Iohannis
Presedintele SUA, Donald Trump si Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis salută angajamentul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea şi apărarea europeană, reflectat în bugetul alocat Apărării, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Bugetul a fost probat recent de Congresul SUA prevede pentru securitate europeană alocări bugetare de 12,9 miliarde de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă.

Potrivit sursei citate, bugetul prevede o majorare importantă a cheltuielilor destinate Iniţiativei de Descurajare Europeană - European Deterrence Initiative, pentru anul 2019 fiind prevăzute 6,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere cu 1,7 miliarde de dolari faţă de anul 2018. 

De asemenea, pentru sistemul de apărare antirachetă sunt prevăzute alocări bugetare de 12,9 miliarde de dolari, sume care vor fi destinate inclusiv pentru sprijinirea şi operarea facilităţii defensive Aegis Ashore din România, ca parte a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. 

Administraţia Prezidenţială precizează că principalele linii de efort ale SUA în regiune vor viza şi ţara noastră, sens în care se prefigurează: creşterea prezenţei militare americane în regiune, participarea la exerciţii şi instruirea în comun cu aliaţii şi partenerii, îmbunătăţirea infrastructurii pentru creşterea operativităţii, precum şi pre-poziţionarea de echipamente. 

"Preşedintele Klaus Iohannis reiterează hotărârea României de a-şi îndeplini în continuare angajamentele asumate în plan bilateral şi la nivel aliat, atât în ceea ce priveşte bugetul alocat Apărării, cât şi contribuţia naţională la misiunile şi operaţiile NATO, conform deciziilor adoptate la Summiturile din Ţara Galilor, de la Varşovia şi, cel mai recent, de la Bruxelles", se precizează în comunicatul citat.

CITEȘTE ȘI China critică dur noul buget american al apărării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel