Statele Unite avertizează Turcia împotriva consecinţelor ''devastatoare'' ale unei intervenţii în Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a avertizat miercuri pe omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, împotriva "consecinţelor posibil devastatoare ale unei acţiuni militare unilaterale turce" în Siria, relatează AFP.

În cursul unei întâlniri la Washington, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a NATO, din care fac parte ambele ţări, Mike Pompeo "şi-a exprimat sprijinul pentru negocierile în curs pe tema nord-estului Siriei", a informat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

După anunţul retragerii soldaţilor americani din această ţară aflată în război, făcut în decembrie de preşedintele Donald Trump, soarta forţelor kurde care au luptat alături de SUA împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic este sub semnul întrebării.

Turcia ameninţă să lanseze o ofensivă pentru a îndepărta de frontiera sa miliţiile kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), pe care le consideră ca fiind "teroriste".

În ianuarie, Mike Pompeo a declarat că doreşte să se asigure că "turcii nu îi masacrează pe kurzi".

Washingtonul şi Ankara au discutat despre punerea în aplicare a unei "zone de securitate" la frontiera turco-siriană, unde YPG nu ar avea dreptul să se instaleze. Modalităţile acestei zone tampon fac însă obiectul unor intense negocieri.

În cele din urmă, administraţia Trump a anunţat că va păstra pe teren un număr redus de militari.

Secretarul de stat american i-a mai exprimat şefului diplomaţiei de la Ankara "îngrijorarea legată de posibila achiziţie de către Turcia" a sistemului de apărarea antirachetă rusesc S-400. Această dispută a dus deja la un dur schimb de replici de la distanţă între cele două ţări la începutul săptămânii.

În plus, Mike Pompeo a îndemnat la "o soluţionare rapidă a cazurilor implicând cetăţeni americani" sau angajaţi locali ai misiunilor diplomatice americane "reţinuţi pe nedrept" în Turcia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel