SUA au renunțat la limitările impuse Coreei de Sud în dezvoltarea și utilizarea rachetelor

Cătolin Costea |
Data publicării:

În cadrul recentului summit de la Washington, președintele SUA, Joe Biden, și omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, au convenit să anuleze limitările impuse Seulului prin așa-numitul ghid privind dezvoltarea și utilizarea tehnologiei și componentelor rachetelor cu diferite caracteristici de acțiune. Liderul sud-coreean a făcut anunțul în cadrul conferinței de presă la care a participat imediat după discuțiile de vineri, 21 mai.

„Am fost de acord să ne îmbunătățim pregătirea defensivă și ne-am reafirmat angajamentul față de transferul controlului operațional (OPCON) al Forțelor Armate sud-coreene. Sunt, de asemenea, încântat să anunț sfârșitul recomandărilor revizuite privind rachetele”, a declarat Moon Jae In.

Acesta a numit încetarea recomandărilor drept o măsură ”simbolică și substanțială” care, alături de recentul acord privind împărțirea costului menținerii trupelor SUA în Peninsula Coreeană, demonstrează credibilitatea alianțe dintre cele două părții.

Recomandările sau ghidul privind dezvoltarea și utilizarea rachetelor reprezintă de fapt un acord semnat în formă inițială în octombrie 1979, într-un moment în care Coreea de Sud a primit din Statele Unite tehnologia de bază și componente pentru dezvoltarea propriilor sale rachetelor. Raza de acțiune inițială a rachetei era de 180 de kilometri, iar greutatea focosului era limitată la 500 de kilograme. Documentul a fost revizuit în 2001 și 2012, când raza de acțiune permisă a fost mărită la 300 și respectiv 800 de kilometri.

Acordul a fost, de asemenea, revizuit de două ori în timpul administrației Moon Jae-in în 2017 și 2020. În prima fază a fost eliminată restricția privind greutatea focoaselor transportate de rachetele balistice, iar în 2020 Coreea de Sud a primit dreptul de a crea motoare cu combustibil solid pentru vehiculele purtătoare utilizate în lansările spațiale.

Tot cu ocazia summitului de la Casa Albă, Statele Unite și Coreea de Sud au reafirmat că denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene va rămâne obiectivul alianței a cărui realizare se încearcă exclusiv pe cale diplomatică. Liderul sud-coreean a declarat că salută strategia președintelui Biden în Coreea de Sud și și-a exprimat sprijinul pentru dialogul și cooperarea inter-coreeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel