SUA au o lansat o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 23 februarie, comandamentul militar american care gestionează loviturile cu rachete nucleare (Air Force Global Strike Command – AF GSC) a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un vehicul de test, de reintrare în atmosferă.

Lansarea a fost executată de la Baza Aeriană Vandenberg (California), la ora Pacificului 23.49 (24 februarie ora 09.49 a României). În timpul testului, vehiculul de reintrare a parcurs aproximativ 4200 mile marine (7560 km), până la atolul Kwajalein din Insulele Marshall.

„Flota ICBM a națiunii noastre este pregătită 24/7”, a declarat generalul locotenent Anthony Cotton, locțiitorul comandantului AF GSC. Testul demonstrează că, descurajarea nucleară a Statelor Unite este sigură, fiabilă și eficientă în fața amenințărilor din secolul XXI și reasigură aliații noștri, se precizează în comunicatul oficial al AF GSC.

Lansarea a reprezentat punctul culminant a mai multor luni de pregătire. Racheta aparține Aripii 341 Rachete (341st Missile Wing), dar în activitate a fost implicat și personal din celelalte aripi de rachete, precum și din Escadrila 576 Teste de Zbor, toate din cadrul AF GSC.

Calendarul de lansări este făcut cu trei - cinci ani înainte, iar planificarea fiecărei lansări începe cu șase luni până la un an înainte. Lansările-test nu sunt un răspuns sau o reacție la evenimente de însemnătate mondială sau la tensiuni regionale, se mai precizează în comunicatul de presă. 

AF GSC, cu un efectiv total de 33700 militari și civili, are în subordine două forțe aeriene (Forța 20 și Forța 8), prima având ca responsabilitate principală rachetele intercontinentale cu încărcătură nucleară, iar cea de-a doua fiind responsabilă pentru aviația strategică (bombardierele B-52, B-1 și B-2).

Comentariul autorului: ICMB Minuteman III a intrat în serviciu în 1970. Are o rază de acțiune mai mare de 9700 km și o acuratețe la țintă de 240 m.

Datorită limitărilor tratatului START, este echipată cu un singur focos nuclear de 335 – 350 kilotone montat pe vehiculul de reintrare în atmosferă. SUA are focoasele multiple (MIRV -  Multiple Independently Reentry Vehicles) pe rachetele nucleare Trident lansate de pe submarine.

Începând cu anul 2030, ICMB Minuteman III vor fi înlocuite treptat cu rachete de nouă generație care vor constitui componenta de la sol a triadei nucleare americane. Noul sistem de rachete intercontinentale, numit în prezent GBSD (Ground Based Strategic Deterrent), are un cost estimat la 86 miliarde de dolari și va avea o durată de viață de aproape 50 de ani, preconizându-se că va rămâne funcțional până în 2075.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel