SUA anunță că au donat Ucrainei imprimante 3D de dimensiuni industriale. Piese pentru obuzierele M777, imprimate 3D chiar în apropierea frontului

Cătălin Costea |
Data publicării:
Piesă de artilerie a SUA M777, cu muniție de 155 mm. Foto: U.S. Army
Piesă de artilerie a SUA M777, cu muniție de 155 mm. Foto: U.S. Army

Lista de produse pe care SUA le-au furnizat Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva agresorului rus poate fi completă cu imprimante 3D de dimensiune industrială. 

Echipamentul recent livrat va permite Ucrainei să-și extindă și îmbunătățească fabricarea de piese de schimb pentru forțele sale luptătoare, după cum a declarat șeful de achiziții al Pentagonului, William LaPlante, pe 15 septembrie.

„Ucrainenii imprimau deja 3D o serie de piese, deși nu aveau acces la pachetele de date tehnice. Când țara este sub atac existențial, legile privind proprietatea intelectuală sunt mai puțin importante. Deci, am clarificat asta, le-am acceptat – împreună cu alte țări – toate pachetele de date tehnice”, a declarat LaPlante la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

„Apoi, în sfârșit, luna trecută, le-am adus aceste imprimante 3D de dimensiune industrială în țară. Și, săptămâna trecută, i-am și pregătit... Vorbim de o imprimantă de dimensiunea unui camion pe care ucrainenii au terminat antrenamentele. Merge chiar în teatru, iar ei își imprimă toate piesele de înlocuit. Este remarcabil ceea ce fac ei, schimbă jocul, desigur”, a mai declarat LaPlante.

 

Exemplu elocvent: Piese pentru obuzierele M777, imprimate 3D chiar în apropierea frontului

 

2. Un obuzier... (obuzier-m777-livrat-ucrainei_17244000.jpeg)

Un obuzier M777 este pregătit pentru a fi livrat Ucrainei. Sursa Foto Twitter: Departamentul Australian al Apărării.

„Fabricarea aditivă și imprimarea 3D sunt reale și sunt reale ca o capacitate pe care o putem folosi pe sistemele noastre de arme. Nu era cazul acum 10 ani. Oamenii vorbeau despre asta, dar sincer, nu era credibil”, a precizat LaPlante observând că tehnologia este acum folosită la scară largă în industrie pentru a produce inclusiv piese pentru motoarele de avioane și mașini.

„Ceea ce este interesant la asta nu este doar că se pot face obiecte rapid, pot fi produse lucruri pe care altfel nu le-am putea realiza. Și ceea ce se întâmplă, desigur, și vedem în Ucraina, este că se schimbă și modul în care se realizează susținerea luptei. Chiar în momentul în care vorbim ucrainenii au la imprimare 3D piese pentru M777 [obuziere] și le readuc imediat în luptă”, a adăugat LaPlante. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel