Stoltenberg: Liderii NATO vor confirma decizia că Ucraina va deveni membră după război

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / Sursă foto: NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / Sursă foto: NATO

Liderii celor 31 de state membre NATO se întâlnesc marțea și miercurea viitoare la o reuniune la nivel înalt de la Vilnius. Liderii NATO vor confirma la summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius decizia că Ucraina va deveni membră și vor conveni asupra modalităților de a o apropia de acest obiectiv, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Mă aştept ca liderii să confirme că Ucraina va deveni membră şi vor conveni asupra modalităţilor de a aduce Ucraina mai aproape de acest obiectiv”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă.

„Vom trimite un mesaj clar de la summit - NATO este unită și agresiunea nu va fi utilă Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere NATO promisiuni ferme că Ucraina va deveni membră odată ce războiul, început de Rusia, se va termina.

Secretarul general a spus că lucrează la un text care va fi adoptat la summit și în care aliații își vor sublinia disponibilitatea de a oferi garanții de securitate Ucrainei.

Prima ședință a Consiliului NATO-Ucraina, o nouă platformă, care înseamnă întărirea statutului Ucrainei în relațiile cu NATO, va avea loc la Vilnius.

Consiliul NATO-Ucraina va fi o platformă de consultare și de luare a deciziilor în cadrul căreia Ucraina va participa în mod egal în domeniul problemelor comune de securitate.

Președintele Zelenski este așteptat la ședința Consiliului NATO-Ucraina, a declarat secretarul general Stoltenberg.

Stoltenberg a spus că liderii NATO vor confirma un program de ajutor multianual pentru Ucraina, care va permite forțelor acesteia să fie interoperabile cu forțele Alianței.

Una dintre cele mai importante chestiuni care încearcă să fie rezolvate înainte de summit este modul de eliminare a blocadei Turciei asupra aderării Suediei la NATO.

Anul trecut, după atacul rusesc asupra Ucrainei, Suedia și Finlanda și-au abandonat poziția neutră și au solicitat aderarea la NATO. Între timp, Finlanda a devenit membră, dar Suedia este încă blocată de Turcia.

Ankara dă vina pe Stockholm pentru că oferă adăpost membrilor grupărilor militante, în primul rând susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de organizarea de demonstrații și finanțarea grupărilor teroriste.

În afară de Turcia, aderarea Suediei nu a fost încă ratificată în Ungaria, dar Budapesta a anunțat că va ratifica dacă și Turcia va decide acest lucru.

Luni, liderii Turciei și Suediei se vor întâlni la Vilnius pentru a încerca să înlăture blocajul.

La summit, liderii ar trebui să confirme și că noua țintă de alocare pentru apărare, conform căreia două procente din PIB pentru nevoile de apărare ar fi limita inferioară, și nu limita superioară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel