Bulgaria va putea achiziționa 183 de vehicule blindate Stryker din Statele Unite

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army
Blindate Stryker, Sursă Foto: U.S. Army

Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul cu privire la posibila vânzare de vehicule de luptă Stryker către Bulgaria. O astfel de decizie a fost anunțată la 1 septembrie de către Departamentul american al Apărării. Contractul prevede furnizarea a 183 de vehicule de lupta din seria Stryker către forțele armate ale Bulgariei. Costul total este estimat la 1,5 miliarde de dolari.

De ani de zile, Armata bulgară a dorit să-și înlocuiască vehiculele de luptă pentru infanterie IFV] BMP-1 din epoca sovietică. Cu toate acestea, constrângerile bugetare și necesitatea de a finanța alte programe militare, cum ar fi achiziționarea de noi avioane de luptă F-16, au îngreunat această achiziţie până în prezent.

Anterior, Sofia a lansat o licitație pentru achiziționarea a până la 150 de noi transportoare blindate pentru aproximativ 1,5 miliarde de leva [770 de milioane de euro]. Iar în octombrie 2020, au fost aleși doi finaliști: compania Patria din Finlanda și General Dynamics Land Systems [GDLS] din SUA.

Doar câteva luni mai târziu, Ministerul bulgar al Apărării a anunțat anularea procedurii. "Prețurile propuse de cele două companii admise în faza a doua au depășit cu mult bugetul aprobat de Adunarea Națională", a argumentat acesta.

Dar războiul din Ucraina a schimbat totul. În 2022, cheltuielile militare ale Bulgariei reprezentau 1,54% din PIB. Acestea au fost majorate la 1,9% din PIB în 2023 și vor ajunge la 2% din PIB în 2024, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul NATO. Drept urmare, programul de achiziţie pentru noi transportoare blindate a fost relansat, dar fără a fi scos la licitație.

În luna mai a anului trecut, ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoyanov, a declarat că așteaptă o ofertă din partea Statelor Unite pentru un contract Government to Government (G2G) pentru achiziționarea de vehicule blindate Stryker.

"Procesul de achiziție pentru vehicule blindate avansează într-un ritm rapid. Așteptăm o ofertă fermă și sper să avem un contract până la sfârșitul anului", a declarat atunci Stoyanov. Oficialul bulgar a adăugat: "Proiectul este extrem de competitiv din punct de vedere al prețului în comparație cu toate celelalte oferte pe care le-am primit".

Cu toate acestea, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare [DSCA], care este responsabilă cu examinarea cererilor pentrua achiziția de echipamente militare americane, tocmai a publicat un aviz prin care recomandă Congresului SUA să aprobe potențiala vânzare către Bulgaria a 183 de vehicule din gama "Stryker", la un cost estimat la 1,5 miliarde de dolari [sau 1,4 miliarde de euro].

Produs de General Dynamics Land Systems, Stryker a intrat în serviciul armatei americane la începutul anilor 2000. Acest vehicul blindat cu o greutate de 18 tone este disponibil în 18 versiuni diferite. Bulgăria va fi a cincea țară care va achiziționa acest tip de transportor blindat, după Statele Unite, Thailanda, Macedonia de Nord și Ucraina (care a primit 189 de unități ca parte a ajutorului militar american).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel