Spion american "plantat" în coasta lui Vladimir Putin

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În 2017, în timpul unei misiuni secrete, Statele Unite au extras cu succes pe unul dintre „agenții de cel mai înalt nivel” din guvernul Rusiei, relatează CNN, citând surse din administrația Casei Albe, transmite paginaderusia.

Decizia de evacuare a fost luată în 2017, la scurt timp după întâlnirea din luna mai în Biroul Oval dintre Donald Trump și Serghei Lavrov. Atunci, amintim, președintele american a discutat informații clasificate cu ministrul rus de externe și ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisliak.

Evacuarea spionului din Rusia a fost „parțial legată” de incertitudinea cu privire la profesionalismul anturajului lui Trump în tratarea materialelor clasificate, susțin surse CNN.

Se susține că decizia a aparținut conducerii serviciilor de informații americane după ce s-a dovedit că președintele Donald Trump a împărtășit în mod repetat informații clasificate cu partea rusă. Conducerea CIA se temea că agentul ar putea fi expus și arestat.

La vremea respectivă, director al CIA era Mike Pompeo. Într-o discuție cu oficialii administrației Trump, el a exprimat atunci îndoieli cu privire la necesitatea de a discuta o cantitate atât de mare de informații primite de la sursa din Moscova.

Directorul CIA pentru Relații Publice, Bretania Bramell, a declarat canalului CNN că aceste informații nu sunt adevărate.

Reprezentantul secretarului de stat Mike Pompeo nu a dorit să comenteze relatarea CNN.

 

Amestecul Rusiei în alegerile din SUA

 

Agentul american în Rusia, care a fost scos din țară de serviciile americane în 2017, a ajutat la investigarea amestecului în alegerile din SUA, scrie The New York Times. Conform publicației, agențiile de informații americane au recrutat un oficial rus de nivel mediu în urmă cu zeci de ani și l-au ”prelucrat” cu atenție în timp ce acesta avansa în carieră pana a obținut acces la Kremlin.

Informatorul a jucat un rol important în constatările din dosarul privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016 și rolul președintelui rus Vladimir Putin. În 2017, serviciile din SUA au publicat un raport în care președintele rus era facut responsabil pentru intervenția rusa în SUA.

Potrivit interlocutorilor publicației, informatorul nu se număra printre apropiații lui Putin, dar îl vedea în mod regulat și era familiarizat cu deciziile Kremlinului. Datele transmise erau atât de importante, dar în același timp atât de controversate, încât, în 2016, CIA a decis să efectueze o verificare completa a tuturor informațiilor primite de la sursă.

La sfârșitul anului 2016, CIA a început să se îngrijoreze de siguranța sursei sale și, în consecință, agenția a decis să o scoată din Rusia. La început, informatorul a refuzat, invocând grija pentru familie, ceea ce a provocat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor sale. Doi interlocutori ai publicației din rândul foștilor oficiali au spus că aveau motive să creadă că informatorul era agent dublu. Câteva luni mai târziu, după presiuni ale CIA și din cauza interesului manifestat de presa, informatorul a acceptat totuși să fie evacuat in SUA.

Vezi și: FBI avertizează că Rusia continuă să fie o amenințare pentru alegerile americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel