Spania, bombe cu ghidaj. Decizie radicală privind vânzarea bombelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Spania a renunţat la vânzarea a 400 de bombe cu ghidaj laser către Arabia Saudită, ţară angajată într-un conflict sângeros în Yemen, a anunţat marţi Ministerul Apărării spaniol, citat de France Presse.

Această confirmare a informaţiei transmisă iniţial de postul de radio Cadena SER survine după bombardamentele din această vară din Yemen, soldate cu moartea a cel puţin 66 de copii în cursul unor raiduri în luna august.

Potrivit Cadena SER, guvernul socialist al premierului Pedro Sanchez, venit la putere la începutul lunii iunie, a declanşat în iulie procedura de anulare a contractului semnat în vara anului 2015 de către predecesorul său conservator. Cele 9,2 milioane de euro deja plătite pentru 400 de bombe cu ghidaj laser vor fi returnate Arabiei Saudite, a anunţat postul de radio respectiv.

'Ministerul Apărării confirmă informaţia difuzată de Cadena SER', a declarat marţi instituţia de apărare a Spaniei într-un e-mail pentru AFP, fără alte comentarii.

Anunţul a fost făcut în timp ce secretarul de stat al comerţului, Xiana Méndez, în responsabilitatea căreia intră şi contractele privind exportul de arme, a primit reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care militează împotriva vânzărilor de arme către Arabia Saudită, între care Amnesty International, Oxfam şi Greenpeace.

Aceste organizaţii au exprimat temeri că proiectilele respective ar putea fi folosite în Yemen, unde Arabia Saudită este angajată într-un război care s-a soldat deja cu aproximativ 10.000 de morţi, majoritatea civili, şi ar putea provoca cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

În august, un raid al coaliţiei proguvernamentale sub comandament saudit s-a soldat cu moartea a 51 de persoane, între care 40 de copii la Dahyan, în provincia Saada, bastion al rebelilor houthi în nordul Yemenului.

Acest carnagiu a suscitat un val de indignare pe plan internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a solicitat o anchetă 'credibilă şi transparentă'.

Numeroase organizaţii neguvernamentale au cerut sistarea imediată către Riad a oricăror vânzări de arme susceptibile să fie utilizate în războiul din Yemen.

În aprilie, în cursul vizitei prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman în Spania, Arabia Saudită şi Spania au semnat protocolul unui acord privind achiziţionarea de către Riad a cinci corvete (nave de război) pentru aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Spania a exportat materiale de apărare în valoare de 4,35 miliarde de euro în 2017, din care 270 de milioane pentru Arabia Saudită, potrivit datelor guvernamentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel