Soluția ucraineană pentru lipsa tancurilor ar putea fi utilizarea intensivă a vehiculelor de luptă echipate cu sisteme antitanc, precum M2 Bradley

Cătălin Costea |
Data publicării:
Bradley / U.S. Army Europe
Bradley / U.S. Army Europe

În următoarele câteva luni, în care se așteaptă o eventuală contraofensivă ucraineană, foarte probabil armata ucraineană va avea mult mai multe vehicule de luptă pentru infanterie (IFV-uri) noi decât tancuri primite de la statele care o sprijină.

Armata ucraineană nu a refuzat niciun fel vehicul de luptă, vehicul blindat de transport de trupe sau vehicul de recunoaștere oferit. Acest lucru a generat dezechilibre în înzestrarea unităților mecanizate, iar depășirea acestora necesită un grad ridicat de creativitate din partea comandanților ucraineni.

Foarte probabil, una dintre primele unități ucrainene care se confruntă cu această situație este Brigada 47 Asalt, o unitate formată exclusiv din voluntari, care a început ca un batalion în estul Ucrainei și s-a extins în mod constant până la un nivel de brigadă cu aproximativ 4.000 de militari. Pe măsura dezvoltării sale, a primit loturi mari de vehicule de luptă produse după standardul occidental.

De altfel, Brigada 47 este cea care a primit acele 28 de tancuri slovene M-55S super-îmbunătățite (versiunea sovietică T-55 cu electronică israeliană și tunuri britanice de 105 milimetri). De asemenea, cele trei batalioane mecanizate ale brigăzii vor primi o parte din cele 109 vehicule de luptă de infanterie M2 Bradley pe care Statele Unite le-au anunțat în ultimul pachet de sprijin.

Configurația standard pentru o brigadă mecanizată este cu un batalion de tancuri principale de luptă și trei batalioane de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV).

Problema pentru Brigada 47 este că tancul M-55S, de 36 de tone, deși are un sistem optic bun și un tun principal precis și puternic, care poate folosi cele mai bune proiectile NATO, nu are sisteme de protecție eficiente fiind slab protejat în comparație cu un T-72, T-80 sau T-90 rusesc.

Soluția pentru ca o brigadă mecanizată fără tancuri puternice, dar cu multe IFV-uri să lupte împotriva unor unități inamice care ar putea avea zeci de tancuri principale în dotare, ar putea fi echiparea IFV-urilor cu sisteme eficiente de rachete antitanc.

Sunt mulți analiști care gândesc astfel. De altfel, chiar filosofia de luptă terestră britanică a avut în vedere acest aspect cu doar câțiva ani în urmă, când în rândul strategilor britanici domina curentul renunțării totale la utilizarea tancurilor principale de luptă.

O rachetă antitanc modernă „permite unui singur militar să lovească chiar și cel mai puternic tanc principal de luptă cu o rată de distrugere aproape garantată, la o rază mare de acțiune și cu un risc minim”, observa și Vincent Delany pentru Academia Militară din SUA.

Vehiculele șenilate Bradley, de 28 de tone, pe care le primește Brigada 47, sunt echipate cu lansatoare duble TOW pe turelele lor, așa că pot fi desfășurate pentru a lupta cu tancurile rusești după ce, desigur, asigură misiunea de transport a grupelor de infanterie.

Astfel, Bradley-urile ar putea face rocada cu M-55S ale brigăzi, ocupându-se de blindatele puternice rusești, în timp ce tancurile M-55S ar putea acționa ca vehicule de sprijin pentru infanterie. Evident aceasta soluție de inversare a rolurilor nu este cea mai de dorit, însă este probabil singura funcțională până la sosirea unui număr suficient de tancuri occidentale care să le permită ucrainenilor să le repartizeze în cadrul brigăzilor de mecanizate în rolurile și proporțiile obișnuite, alături de IFV-uri.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel