Slovacia cumpără avioane F-16 Block 70/72, direct de la Lockheed Martin

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Slovacia va achiziționa 14 avioane de război F-16 produse de SUA, ca parte a unui contract ce reprezintă cea mai mare achiziție militară, făcută în calitate de stat membru al NATO, a declarat prim-ministrul Peter Pellegrini, la 12 decembrie, renunțând la obiecția sa anterioară de blocare a achiziţiei, informează France 24 şi Defence Blog.

Ministrul slovac al Apărării, Peter Gajdos a semnat miercuri un contract cu vicepreşedintele grupului american Lockheed Martin, Ana Wugofski, referitor la achiziţionarea a 14 avioane de vânătoare F-16 Block 70/72. Cele 14 aparate F-16 Block 70/72 urmează să înlocuiască avioanele MiG-29 pe care le utilizează forţele aeriene slovace. 

 (w670)

Primele patru aparate F16 sunt programate să fie livrate până în 2022, iar restul în anul următor. 

Premierul slovac, Peter Pellegrini, a precizat că ţara sa va plăti peste 1,6 miliarde euro (1,8 miliarde dolari) pentru cele 14 avioane F16. Contractul include, de asemenea, muniţie, pregătirea piloţilor şi alte servicii de logistică şi pregătire de personal, potrivit Defence Blog.

"Prin semnarea [contractului], Slovacia declară că este gata să-și îndeplinească obligațiile de creștere a bugetului militar și să atingă obiectivul de două procente din produsul intern brut", a spus Pellegrini.

,,Slovacia va fi pe deplin compatibilă cu țările NATO și UE după cumpărarea acestor avioane. Până în 2022, producătorul va livra patru aeronave, restul de 10 vor fi livrate până în 2023 ", a precizat ministrul slovac al Apărării, Peter Gajdos.

Slovacia a analizat anterior achiziționarea avioanelor de război Gripen, realizate de Suedia.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat acordul F-16 în aprilie. Guvernul lui Pellegrini a decis în mod oficial, în iulie, să continue achiziția.

Lockheed Martin F-16 Block 70/72  este cel mai recent și mai avansat F-16 de pe piață

F-16 Block 70/72 este un avion de generația a-IV-a patra, cu radare îmbunătăţite, sisteme informatice care operează în timp real, sisteme care protejează aeronava împotriva loviturilor de la sol, sisteme care urmăresc activitatea pilotului și salvându-l în caz de pierdere a conștiinței, precum și sisteme cu o gamă largă de operare și acuratețe a armelor de foc.

Avioanele din generația a 5-a F-22 și F-35 - sunt echipate cu aceleași sisteme integrate, iar instalarea acestora pe un F-16 Block 72, a făcut ca avionul să devină unul de generația 4+

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel