Situația de securitate din Ucraina: Sinteza evenimentelor militare din săptămâna 01 - 08 septembrie

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ați pierdut unele știri privind situația de securitate din Ucraina? Nicio problemă, vi le prezentăm acum sintetizate și neinterpretate, astfel încât să vă puteți crea propria imagine asupra evoluției războiului de la granița noastră.

Pe parcursul ultimelor patru săptămâni, forțele ruse au câștigat aproximativ 88 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a reușit recuperarea a aproximativ 57 de kilometri pătrați, potrivit informațiilor coroborate din surse oficiale și neguvernamentale.

Pe 1 septembrie, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Washington, a declarat că există un motiv pentru a fi plini de speranță în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. „Am observat că în ultimele 72 de ore forțele ucrainene au înregistrat progrese notabile pe linia de înaintare sudică, ce iese din zona Zaporojie, și au obținut un oarecare succes împotriva celei de-a doua linii de apărare a Rusiei”.

Pe 2 septembrie, Ministerul Apărării din Rusia a declarat că a distrus trei drone maritime care vizau podul peste Strâmtoarea Kerci, o linie vitală de aprovizionare pentru forțele Moscovei care leagă Crimeea ocupată de Rusia.

Pe 3 septembrie, Forțele Navale Ucrainene a anunțat că, pe litoralul regiunii Herson, au distrus o navă de patrulare rusă din care debarcau militari și tehnică de luptă, atacul fiind soldat cu uciderea a șase militari ruși.

Pe 4 septembrie, Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că forțele ucrainene din sud-estul regiunii Zaporojie au depășit obstacole defensive grele rusești. Black Bird Group, o organizație de voluntari care analizează imaginile din satelit și conținutul rețelelor sociale de pe câmpul de luptă, a confirmat la aceeași dată că militarii ucraineni au depășit obstacolele pentru a ajunge la pozițiile de luptă ale infanteriei ruse de la periferia localității Verbove. Dar analiștii au atras atenția că acest lucru  nu înseamnă neapărat că au și asigurat teritoriul pentru a se putea trece la controlul acestuia.

Pe 4 septembrie a fost postat pe rețelele de socializare un videoclip în care, pentru prima dată de la începerea contraofensivei ucrainene, un tanc de luptă principal Challenger 2 de fabricație britanică a fost distrus de focul inamic. Potrivit documentelor scurse în aprilie de la Pentagon, tancurile Challenger 2 au fost distribuie Brigăzii 82 Asalt Aerian din Ucraina.

Pe 4 septembrie, Rusia a anunțat că a distrus patru ambarcațiuni militare ucrainene care transportau trupe în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a declarat că ambarcațiunile „se deplasau pe direcția Cap Tarkhankut, de pe coasta Crimeei”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Tot pe 4 septembrie, autoritățile ruse au declarat că agenții de frontieră ruși au zădărnicit a treia încercare în ultima lună a unui grup de sabotaj ucrainean de a se infiltra în regiunea Bryansk din vestul Rusiei.

Pe 6 septembrie, Pentagonul a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit, pentru tancuri, ca parte a unui pachet de ajutor de 175 de milioane de dolari. Proiectilele de 120 de milimetri sunt pentru M1 Abrams american, a precizat Pentagonul, referindu-se la tancurile pe care Washingtonul le-a promis Kievului. Densitatea uraniului -- de aproximativ 1,7 ori mai mare decât a plumbului -- ajută astfel de muniție să treacă prin armura puternică.

Kremlinul a denunțat pe 7 septembrie planurile SUA de a furniza Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit. Munițiile cu uraniu sărăcit sunt controversate din cauza asocierii lor cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul și malformațiile congenitale în zonele în care au fost folosite în conflicte trecute, deși nu s-a dovedit definitiv această legătură.

Pe 7 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Kievul „câștigă treptat teren”, în timp ce trupele sale luptă pentru a revendica teritoriu de la forțele rusești înrădăcinate în estul și sudul țării. „Sunt lupte grele, lupte dificile, dar au reușit să ajungă la liniile defensive ale forțelor ruse și merg înainte”, a declarat acesta în Parlamentul European.

Pe 7 septembrie, sistemele rusești de apărare antiaeriană din sudul regiunii Volgograd au doborât o dronă, după au declarat autoritățile locale ruse și mass-media, fiind primul astfel de incident raportat în regiune de la începutul războiului din Ucraina.

Pe 8 septembrie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești asupra mai multor orașe și sate din estul și sudul țării, inclusiv localitățile Donețk Lyman, Bahmut și Shakhtarsk. Armata a susținut „succesul parțial” al forțelor ucrainene în sudul orașului Bahmut, unde trupele „au împins inamicul afară și și-au întărit propriile poziții”.

Pe 8 septembrie, canalul rusesc de Telegram „Rybar” a informat că forțele ucrainene au reușit să împingă trupele rusești din Andriivka în regiunea Donețk. Canalul a mai susținut că trupele ruse încercau, începând cu 8 septembrie, să recupereze părți din așezarea Klișchiivka din apropiere, în timp ce localitatea Robotyne din Zaporojie a rămas contestată de forțele combatante.

Oficialii ucraineni spun că Moscova încearcă să câștige teren la Kupyansk. Forțele ruse au ocupat orașul timp de șase luni anul trecut, înainte ca Ucraina să-l recupereze cu aproximativ un an în urmă. Acum, rușii par determinați să-l cucerească din nou. În ultimele săptămâni, au obținut câștiguri sângeroase, dar modeste, determinând o reacție pentru întărirea frontului din est din partea comandantului-șef al Armatei Ucrainei.

Înainte de a-l înlocui pe Oleksii Reznikov în funcția de ministru al Apărării, Rustem Umerov a fost lăudat pentru gestionarea exemplară a Agenției ucrainene pentru activele statului. În calitate de viitor ministru al Apărării în Ucraina, politicianul, activistul și fostul om de afaceri musulman are o provocare și mai mare: menținerea încrederii populației într-o instituție de apărare cu frecvente acuzații de fraudă. Vitaliy Shabunin, președintele AntAC de la Kiev, a declarat că numirea lui Umerov „va fi probabil cea mai bună decizie a președintelui”.

Următoarea tranșă a ajutorului SUA pentru Ucraina se confruntă cu probleme politice. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ia în considerare condiționarea aprobării sale de schimbarea politicilor controversate privind imigrația și acordarea azilului, puternic susținute de democrați. Solicitarea președintelui Joe Biden de 24 de miliarde de dolari în fonduri de urgență pentru a susține războiul din Ucraina nu pare să fi fost prinsă în proiectul de lege obligatoriu necesar pentru finanțarea guvernului după 1 octombrie, potrivit unei persoane familiarizate cu aceste probleme.

SpaceX a întrerupt serviciul de internet prin satelit Starlink pentru dronele submarine ucrainene în septembrie anul trecut, în momentul în care acestea lansau un atac asupra Flotei Ruse de la Marea Neagră, potrivit viitoarei cărți biografice a lui Walter Isaacson, „Elon Musk”. Dronele erau în misiune,  pregătite să atace portul Sevastopol, potrivit unui material CNN care citează un fragment din viitoarea biografie a lui Musk. În schimb, conform cărții, dronele „și-au pierdut conectivitatea și au fost aduse de apă la țărm, inofensiv”. Oficialii ucraineni și americani au cerut restabilirea serviciului, potrivit informării, făcând apel direct la Musk, iar acesta a fost în cele din urmă de acord.

Elon Musk a venit cu precizări pe platforma sa de socializare subliniind că nu a dezactivat serviciul, ci doar a refuzat să se conformeze unei cereri de urgență din partea oficialilor ucraineni de a permite conexiunile Starlink din Sevastopol.

BAE Systems ar putea ajuta partenerii locali din Ucraina să producă piese de schimb pentru artileria sa ușoară în câteva „luni”, a declarat directorul executiv al companiei, în timp ce contractorii de apărare occidentali iau în considerare înființarea de unități de producție în țară.

Producția de muniție de artilerie a Europei s-ar putea dubla în acest an sau în următorul, pe măsură ce contractorii de apărare europeni depășesc efortul inițial de a crește producția pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel