Serviciile de informaţii occidentale: China a cerut Rusiei să amâne invadarea Ucrainei până după Jocurile Olimpice

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că la începutul lunii februarie oficialităţi chineze le-au cerut omologilor rui să aştepte încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe invazia militară asupra Ucrainei, au declarat miercuri oficialităţi americane, precizează CNN.

Autorităţile americane au considerat raportul în mare parte credibil, dar detaliile sale sunt deschise spre interpretare, potrivit unei surse apropiate serviciilor de informaţii. 

Deşi solicitarea Chinei a fost făcută într-o perioadă când preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă - unde s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping - nu este clar dacă liderul rus a abordat în mod direct acest subiect cu cel chinez, indică CNN.

Informaţiile din raportul serviciilor de informaţii occidentale au fost relatate prima dată de The New York Times.

Agerpres aminteşte că, după întâlnirea Putin-Xi desfăşurată în marja Jocurilor Olimpice de iarnă, Moscova şi Beijingul au dat publicităţii o declaraţie comună în care afirmau că parteneriatul lor ''nu are limite'' şi condamnau extinderea NATO - un element esenţial al justificării date de Putin pentru atacarea Ucrainei.

Ministerul de Externe chinez a reacţionat joi, afirmând că informaţiile apărute în presă privind o coordonare între Rusia şi China înaintea atacului militar rus împotriva Ucrainei sunt ''fake news''.

Astfel de practici de distragere a atenţiei şi de mutare a vinei sunt ''demne de dispreţ'', a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, într-o conferinţă de presă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel