Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prim-adjunctul ministrului rus al apărării, Ruslan Tsalikov. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Prim-adjunctul ministrului rus al apărării, Ruslan Tsalikov. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Serviciile britanice de informații consideră că ancheta desfășurată de autoritățile ruse în cazul ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, suspectat de corupție, l-ar putea implica inclusiv pe prim-adjunctul ministrului rus al apărării, Ruslan Tsalikov, care a fost deja interogat de FSB, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării din 1 mai.

"Tsalikov este numit patronul lui Ivanov. Tsalikov este probabil a treia persoană în ierarhia Ministerului Apărării, după ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, generalul Valeri Gerasimov", se arată în raport.

Potrivit serviciilor de informații, Tsalikov, la fel ca Ivanov, are legături de lungă durată cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. El a lucrat sub conducerea lui Șoigu la Ministerul Apărării Civile și Situațiilor de Urgență, după care l-a urmat mai întâi la guvernarea regiunii Moscova, iar apoi, în 2012, la Ministerul rus al Apărării.

,,Există, de asemenea, o probabilitate reală ca ancheta asupra lui Ivanov să-l afecteze și pe ministrul rus de finanțe Anton Siluanov, întrucât unele surse susțin că agențiile din domeniul construcțiilor din cadrul Ministerului rus al Apărării au construit o casă pentru Siluanov", au precizat serviciile britanice de informații.

Anterior, serviciile britanice de informații au calificat arestarea în Rusia a ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, suspectat de corupție, drept "cel mai grav scandal din Ministerul rus al Apărării de la demisia ministrului apărării Anatoli Serdiukov în noiembrie 2012".

Citeşte şi: “Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare

Ivanov a fost arestat de un tribunal din Moscova în dimineața zilei de 24 aprilie. El este reținut în centrul de detenție preventivă Lefortovo în baza unui dosar penal privind luarea de mită. Potrivit anchetei, oficialul "a intrat sub control judiciar". Există trei suspecți în acest caz: Timur Ivanov, prietenul său Serghei Borodin și coproprietarul Olimpstroy, Alexander Fomin. Acesta este acuzat de luare de mită.

 

Ivanov neagă acuzațiile

 

Oficial, dosarul penal împotriva lui Ivanov este legat de contracte și lucrări de subcontractare pentru Ministerul rus al Apărării. În același timp, publicația Vazhnye Istori, citând două surse apropiate de FSB, a scris că motivul real al arestării lui Ivanov este suspiciunea de trădare. "Nimeni nu l-ar fi reținut pentru corupție. Toată lumea de acolo (de la Kremlin - n.r.) știa de mult timp despre acest lucru. Putin a dat ordinul după ce a reușit să îi convingă că este vorba despre trădare", a declarat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a calificat drept speculații "orice ipoteză pe acest subiect". Avocatul lui Ivanov a calificat drept false informațiile privind acuzațiile de trădare ale clientului său.

Ivanov este ministru adjunct al apărării din 23 mai 2016.

În decembrie 2022, echipa politicianului de opoziție Alexei Navalny a făcut publică o investigație privind familia lui Ivanov, în care se arată că oficialul și soția sa Svetlana au cheltuit peste un milion de euro pe vacanțe, închirieri de vile și iahturi, bijuterii și îmbrăcăminte, în timp ce facturile personale ale soției oficialului au fost plătite de o companie implicată în restaurarea Mariupol, care a fost ocupat de trupele rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel