Serbia va găzdui un exercițiu NATO pentru răspuns la situații de urgență

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pe fondul preocupărilor statelor din Occident cu privire la relațiile militare apropiate ale Serbiei cu Rusia, Serbia va găzdui un exercițiu NATO de răspuns la situații de urgență la care vor participa aproximativ 1.000 de soldaţii.

Serbia va găzdui un exercițiu pentru situații de urgență în perioada 8 - 11 octombrie în oraşul Mladenovac, în apropiere de Belgrad, la care vor participa 30 de țări, potrivit BalkanInsight.

"Scopul exercițiului este de a îmbunătăți interoperabilitatea în operațiunile internaționale de intervenție în caz de catastrofe", potrivit unui comunicat al site-ului NATO , adăugând că exercițiul va simula o situație de cutremur. 

,,Scenariul pentru exercițiul EADRCC din acest an "SRBIJA 2018" oferă o oportunitate de a practica cooperarea internațională, de a consolida capacitatea echipelor din diferite națiuni şi de a lucra eficient împreună într-o gamă largă de operațiuni de ajutorare ", se mai arată în comunicat.

Operațiunile includ echipele de căutare și salvare urbană, echipele medicale / paramedicale, protecția chimică biologică radiologică (CBRN), precum și echipele de decontaminare.

Scopul exercițiului NATO din octombrie este acelaşi cu al controversatului Centru Umanitar Rus din orașul Nis din sudul Serbiei

Centrul insistă că există doar pentru a oferi "răspunsuri umanitare de urgență, [a ajuta] prevenirea dezastrelor naturale, rezolvarea accidentelor tehnologice și a eliminării consecințelor acestora".

Unele guverne occidentale și-au exprimat nemulțumirea profundă cu privire la activitatea acestui centru rus, temându-se că are alte scopuri, cum ar fi spionajul pentru protejarea intereselor politice externă ale Rusiei în Balcani

Serbia a proclamat o doctrină a neutralității militare în decembrie 2007, iar actualul guvern a anunțat că nu intenționează să modifice această politică, excluzând orice aderare la NATO. 

Cu toate acestea, Serbia are un parteneriat destul de puternic cu NATO prin intermediul programului Parteneriat pentru Pace al Alianței. În martie 2015, Serbia a încheiat un plan individual de acțiune de parteneriat cu NATO, considerat cel mai înalt nivel de cooperare cu NATO pentru o țară terță. 

Opinia despre NATO este împărțit în Serbia, deoarece Alianţa Nord Atlantică a lansat atacuri aeriene împotriva fostei Iugoslavii în timpul unei campanii de bombardament care a durat 78 de zile în 1999, forțând Serbia să se retragă din Kosovo. Kosovo a fost apoi plasat sub administrație internațională, declarându-şi independența în 2008.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel