Serbia introduce în serviciul de luptă noi obuziere autohtone Nora B-52

Cătălin Costea |
Data publicării:
obuziere autopropulsate Nora B-52
obuziere autopropulsate Nora B-52

Forțele Armate sârbe au anunțat sătămâna trecută introducerea în serviciul de luptă a unor noi obuziere autopropulsate Nora, precum și alte două tipuri diferite de vehicule blindate, Lazars și Miloš, toate de producție autohtonă.

Viceprim-ministrul și ministru al apărării Nebojša Stefanović a vizitat “Fabrica de sisteme de luptă complexe” din Velika Plana pe 23 martie. Acesta a declarat că armata sârbă va fi dotată în câteva zile cu șase obuziere Nora, cu șase vehicule blindate Lazar și alte câteva vehicule blindate Milos.

 

Despre obuzierul autopropulsat Nora B-52

 

Obuzierul autopropulsat Nora B-52, de 155 mm, este conceput pentru a înlocui sistemele de artilerie mai vechi aflate în serviciul Armatei sârbe.

Primele 12 sisteme Nora B-52 au fost livrate Armatei sârbe în 2007, ulterior fiind comandate mai multe obuziere de acest tip.

Sistemul are o concepție modulară, ceea ce permite configurarea sa în diferite variante. În prezent acesta a fost montat pe șasiuri KAMAZ 6560 și MAN TGS, însă poate fi montat și pe alt șasiu de camion, de regulă 8x8, în funcție de opțiunea beneficiarului.

Nora B-52 poate executa foc cu toate munițiile standard NATO de 155 mm. Sistemul este echipat cu un încărcător automat care permite o cadență de tragere de până la 6 cartușe pe minut.

Vehiculul asigură inclusiv transportul unui număr total de 36 de proiectile, dintre care 12 în subsistemul de încărcare automată.

Raza maximă de foc este de 20 km cu proiectile obișnuite și de 41 km cu proiectile dotate cu autopropulsie.

 

Cel mai probabil vorbim de o versiune îmbunătățită Nora B-52 K1

 

2. Nora B-52 ... (nora_b_52_m15_41755900.jpg)

Nora B-52

Comentariul autorului: Industria sârbă se mândrește cu menținerea tradiției în dezvoltarea acestei categorii de tehnică de luptă. Și are și de ce, întrucât produce linia de obuziere Nora de aproximativ 40 de ani.

Foarte probabil, cele șase sisteme nou intrate în serviciu sunt de tipul Nora B-52 K1, o versiune îmbunătățită a obuzierului autopropulsat anterior Nora B-52 KE.

Acest sistem de artilerie este complet integrat în Sistemul de comandă și control al focului de artilerie, sistem ce permite observarea câmpului de luptă, achiziția țintei, transferul de date, calculul balistic și transferul ordinului de executare a focului.

Nora B-52 K1 poate fi gata de tragere în mai puțin de 60 de secunde de la ocuparea poziției de tragere și, în același interval de timp, să părăsească această poziție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel