Serbia anunţă prezentarea sistemului de apărare antiaeriană KF-3, achiziţionat din China

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că sistemul de rachete antiaeriene FK-3, pe care Serbia l-a primit recent din China, va fi prezentat public pe 30 aprilie pe aeroportul Batajnica, împreună cu sistemul de rachete Panţîr, de producţie rusă, transmite luni Tanjug.

Oamenii vor putea vedea pentru prima dată "cele mai puternice sisteme antiaeriene ale noastre, alături de Panţîr", a spus Vucic duminică seara târziu, într-o emisiune pe postul Pink TV, potrivit Agerpres.

,,Cu acestea vom putea ţinti aeronave, elicoptere şi drone la mari altitudini", a adăugat Vucic . Cu acelaşi prilej vor fi prezentate "10 (aeronave) MiG-29 înarmate cu rachete aer-aer, sisteme de apărare antiaeriană Pasars, Kub şi Neva şi alte arme", a mai menţionat şeful statului sârb.

Aleksandar Vucic a precizat că achiziţionarea sistemului de rachete FK-3, de producţie chineză, a fost contractată în 2019, când acesta nu se afla pe lista de sancţiuni a SUA. 

,,Vom continua să ne apărăm ţara. Respectăm KFOR şi NATO şi avem cu ele o relaţie corectă pe care nu vrem să o stricăm, dar nu ne întrebaţi de ce cumpărăm din altă parte. Suntem ca un lup singuratic şi nu vrem să facem parte din haită. Vrem să avem propria noastră politică şi să ne apărăm singuri cerul", a subliniat el.

Preşedintele sârb a indicat că ţara sa va adopta în scurt timp noi legi strategice privind apărarea naţională şi a amintit că doctrinele în acest sens au fost deja amendate, dar nu a dat alte detalii.

,,Serbia este acum mai puternică decât oricând. Evaluăm tot ce se întâmplă în Ucraina şi în lume, dar ne vom consolida pe mai departe armata. (...) Avem o armată suficient de puternică pentru a descuraja pe oricine se gândeşte să ne atace", a adăugat Vucic.

Potrivit publicaţiei Defense News, China a livrat Serbiei, la începutul acestei luni, sisteme de rachete antiaeriene, ca parte a unui contract pe care Belgradul l-a semnat cu Beijingul în urmă cu doi ani şi care includea și furnizarea de drone.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat lunea trecută, pe 11 aprilie, că livrarea acestor sisteme face parte din acordul de cooperare încheiat între cele două ţări, nu vizează terțe părți și „nu are nimic de-a face cu situația actuală”.

Serbia a semnat cu China pentru achiziţia unor sisteme de rachete, în anul 2020, în baza unui contract care includea și furnizarea de drone CH-92 fabricate de China Aerospace Science and Technology Corporation.

FK-3 este o versiune de export a sistemului de rachete sol-aer HQ-22, dezvoltat şi produs de industria chineză de apărare. Racheta sol-aer folosită de versiunea de export  a sistemului HQ-22 poate atinge o viteză de Mach 6, deși raza maximă de acţiune a FK-3  a fost redusă de la 170 de kilometri la 150 de kilometri.

Un sistem HQ-22/FK-3 este format dintr-o staţie radar mobilă și trei lansatoare cu câte patru rachete, instalate pe camioane 8x8. HQ-22 a intrat în serviciul armatei chineze în anul 2017.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel