Senatul SUA a aprobat bugetul pentru apărare. Speranțe și pentru România: ”Avem încredere că prevederile privind Marea Neagră vor fi puse în practică”

Liviu Bejenariu |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul USS Nimitz / Us Navy
Portavionul USS Nimitz / Us Navy

Senatul SUA a aprobat miercuri, 13 decembrie, bugetul de apărare al țării pentru anul fiscal 2024, cunoscut și sub numele de National Defense Authorization Act, în valoare de 886,3 miliarde de dolari. Noul buget este cu 28 de miliarde (3%) mai mare decât anul anterior.

La vot, 87 de membri ai Senatului au votat pentru adoptarea proiectului, 13 au votat împotrivă. Proiectul a fost transferat Camerei Reprezentanților. Parlamentarii speră că bugetul va trece de ambele camere până la sfârșitul săptămânii și va merge la președintele Joe Biden pentru a fi semnat. 

Votul a fost salutat și de MAE român care remarcă faptul că acest proiect autorizează administrația să utilizeze fonduri pentru proiecte legate de apărare în SUA și în lume. 

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă încrederea că, în urma aprobării legii de către Președintele SUA, prevederile distincte referitoare la Marea Neagră vor fi puse în practică în cooperare cu Aliații din acest areal. 

Prevederile din Legea Bugetului Apărării sunt cuprinzătoare și reflectă domeniile esențiale pentru securitatea, prosperitatea și consolidarea conectivității și rezilienței din regiunea Mării Negre, mai arată MAE, într-un comunicat transmis DefenseRomania

Proiectul de lege conține peste trei mii de pagini și propune alocații mari pentru nevoile de apărare ale țării. Salariile militare cresc semnificativ, cu 5,2 procente, ceea ce va reprezenta un record în istoria SUA. 

 

Ajutorul direct prevăzut pentru Ucraina: 300 de milioane de dolari anual 

 

Proiectul de buget al apărării, convenit de comisiile competente ale ambelor camere ale legislativului american, include 300 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina.  

Cea mai mare parte din Asistența de securitate pentru Ucraina se regăsește, însă, într-un proiect separat, încă blocat de republicani în Camera Reprezentanților. Proiectul prevede și alocarea unor fonduri de peste 50 de miliarde de dolari pentru Kiev. 

Parlamentarii intenționează să aloce 300 de milioane pentru aceleași nevoi și în anul fiscal 2025, dacă este necesar. La nivel de principiu, asistența pentru Kiev a fost prelungită până la sfârșitul anului 2026. 

Trebuie spus că bugetul militar este doar o parte din totalul cheltuielilor militare americane, finanțarea militară fiind distribuită pe diferite articole bugetare. De exemplu, cheltuielile pentru arme nucleare provin de la Departamentul de Energie. Există, de asemenea, cheltuieli militare ale altor agenții și departamente guvernamentale, fiind astfel foarte posibilă o suplimentare a asistenței militare pentru Ucraina din fondurile Departamentului de Stat pentru asistența militară străină. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel