Senatori americani îl îndeamnă pe Biden să renunțe la sancțiunile împotriva Indiei în cazul achiziției sistemelor S-400 rusești

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Doi senatori cheie au adresat președintelui american Joe Biden rugămintea de a  renunța la sancțiunile CAATSA împotriva Indiei pentru importul sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400.

India a semnat, în 2018, un acord de 5,4 miliarde dolari cu Rusia pentru a cumpăra sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf, pe fondul tensiunilor cu Pakistanul privind regiunea Kashmir. India a plătit atunci un avans și intenționează să finalizeze achiziția până în 2025, potrivit publicației Defense News.

Marți, senatorul republican John Cornyn și colegul său democrat Mark Warner, copreședinți ai India Caucus, i-au adresat președintelui Biden o scrisoare deschisă, în care au cerut o derogare de la sancțiunile CAATSA, din motive de securitate națională și pentru a păstra buna relație cu India.

Biden a revitalizat alianța indo-pacifică cunoscută sub numele de „Quad”, cu India, Australia și Japonia, pentru a contracara China aflată în creștere.

”În cazul acestei tranzacții de S-400, care implică India, considerăm că aplicarea sancțiunilor CAATSA ar putea avea un efect dăunător asupra unui parteneriat strategic cu India, dar, în același timp, nu atinge scopul propus de a descuraja vânzările de arme rusești”, au scris senatorii.

 

Argumentele senatorilor americani: India a depus eforturi semnificative de a-și reduce importurile de echipamente militare rusești

 

Aceștia au argumentat că India are o lungă istorie în achiziționarea de arme din Uniunea Sovietică și mai târziu Rusia, dar în ultimii ani a luat măsuri semnificative pentru a-și reduce importurile de echipamente militare rusești. 

”Din 2016 până în 2020, a existat o scădere cu 53% a exporturilor de arme rusești către India, comparativ cu perioada precedentă de cinci ani. Între timp, India și-a arătat intenția de a achiziționa echipamente din Statele Unite, vânzările ajungând la 3,4 miliarde de dolari în exercițiul financiar 2020. Acestea sunt tendințe pozitive, care arată efortul Indiei de a reduce dependența de echipamentele rusești și dorința de a profita de noul său statut de partener Strategic Trade Authorization-1 (STA-1)”, au explicat senatorii.

Nu este primul apel pentru o derogare pentru India. Sub administrația Trump, secretarul Apărării Jim Mattis și secretarul de stat Rex Tillerson au susținut această abordare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel