Șeful GOTR încalcă acordul de încetare a focului din Transnistria: Nu ne simţim străini, suntem un singur popor

Șeful Grupului Operațional al Trupelor Ruse (GOTR), staționate ilegal în regiunea transnistreană, colonelul Dmitry Zelenkov, a acordat un interviu pentru săptămânalul din Federația Rusă „Zvezda” în care a descris cu ce se ocupă militarii ruși din cadrul GOTR, trupe separate de cele din cadrul Misiunii de Pacificare, în stânga Nistrului.

Potrivit acestuia sarcinile de bază a Grupului Operativ sunt de îndeplinirea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, iar personalul militar monitorizează, controlează și inspectează vehiculele, precum și cetățenii care intră și ies din zona de securitate, se arata într-o anchetă a publicaţiei Zona de Securitate.md.

Acțiuni care contravin total acordului de încetare a focului din 1992. În articolul 4 din acord este stipulat că acestea nu se vor implica și vor avea o poziție neutră față de părți.

“Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea şi îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite”.

Zelenkov a ținut să enumere și acțiuni la care militari iau parte.

„Militarii noștri participă activ la evenimentele organizate de conducerea Transnistriei. În special, în parade militare, în ceremonii dedicate unor evenimente istorice importante. De exemplu, în fiecare zis de 9 mai, Ziua Victoriei, personalul OGRV organizează evenimente festive pe teritoriul orașului militar. Soldații și ofițerii noștri sunt implicați activ în viața sportivă și culturală a orașului, în educația patriotică a tinerilor și sunt întotdeauna gata, dacă este necesar, să ofere asistență, de exemplu, în caz de urgență, descrie Zelenkov.

Comentând faptul că GOTR este un simbol al ocupării unei părți a teritoriului al Republicii Moldova, el a afirmat că “în calitate de comandant opiniile experților occidentali mai puțin mă preocupă, mă interesează doar nivelul de pregătire pentru luptă a subordonaților “.

Militarii ruși nu se simt deloc străini, pe un teritoriu ocupat, declară Zelenkov, iar acțiunile ilegale de instruire a copiilor din regiune este un motiv de laudă.

„Sub patronajul nostru, 150 de soldați tineri, pentru care organizăm cursuri într-un oraș militar și într-un poligon, desfășurăm lecții de curaj cu participarea veteranilor din Marele Război Patriotic. Deci nu ne simțim străini în Transnistria. Mai mult, suntem un singur popor.” Șeful Grupului Operațional al Trupelor Ruse a descris și competențele soldaților săi, însă fără să concretizeze numărul acestora. Potrivit lui aceștia sunt oricând gata de luptă.

„Soldații noștri au mai multe specialități militare. Pe lângă pușcașii autorizați, care sunt întotdeauna gata să opereze în orice condiții meteorologice, pe orice teren, în orice moment al zilei sau al nopții, avem cercetași, sapatori, semnalizatori, precum și specialiști în asistență tehnică, materială și medicală.”

Publicaţia Zona de Securitate.md. amintește că atât autoritățile de la Chișinău, cât și mai multe organizații internaționale au somat Rusia să retragă militarii din cadrul GOTR și muniția rusească din regiunea transnistreană, fapt ce nu s-a întâmplat.

În prezent în regiunea transnistreană staționează ilegal, fără vreun statut juridic, aproximativ 1500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt deja locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă. Moscova a decis să înroleze locuitori ai regiunii, după ce guvernele pro-europene de la Chişinău au interzis în trecut de mai multe ori rotația militarilor ruși prin aeroportul Chişinău, iar Ucraina le-a închis tranzitul pe teritoriul său după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și intervenția din Donbas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel