Securitate energetică | Zeci de oficiali francezi fac apel la U.E ''să renunţe'' importul de gaze din Azerbaidjan

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Mai multe zeci de aleşi francezi de pe întreg eşichierul politic au făcut apel vineri la Uniunea Europeană "să renunţe" la acordul încheiat cu Azerbaidjan pentru dublarea importurilor de gaz, denunţând "aspiraţiile belicoase" ale acestei ţări, relatează Agerpres, care citează AFP.

,,Această iniţiativă continuă cursa frenetică de exploatare a resurselor planetei noastre şi plasează Uniunea Europeană în situaţia unei noi dependenţe faţă de un stat cu aspiraţii belicoase", afirmă semnatarii unui articol publicat în cotidianul Le Monde.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat pe 18 iulie, la Baku, un acord cu Azerbaidjanul pentru dublarea "în câţiva ani" a importurilor de gaz ale UE din această fostă republică sovietică din Caucaz.

,,Cerem urgent Comisiei Europene să renunţe la acest proiect cu Azerbaidjanul şi şefilor de stat şi de guvern din UE, precum şi Parlamentului European, să nu ratifice sub niciun pretext un acord care ar avea drept efect substituirea dependenţei de gazul rusesc cu o dependenţă de gazul azer", avertizează cei circa 60 de semnatari ai scrisorii, printre care se află şeful Partidului Socialist, Olivier Faure, şi preşedintele regiunii Provence-Alpes-Cote d'Azur, apropiat de majoritatea prezidenţială, Renaud Muselier.

Potrivit semnatarilor, ţara din Caucaz "participă de asemenea la cursa frenetică pentru finanţări în materie de armament care îi extermină pe armeni în Nagorno-Karabah sau în Republica Armenia".

,,Azerbaidjanul a arătat cu claritate că nu este satisfăcut de victoria sa militară", susţin ei referindu-se la "războiul de 44 de zile din toamna lui 2020" în regiunea Nagorno-Karabah, provincie azeră cu populaţie majoritar armeană, un teritoriu disputat cu Armenia.

În opinia semnatarilor, acest acord reprezintă "de altfel un răspuns al trecutului, contrar angajamentelor tranziţiei ecologice şi exigenţelor privind o energie mai verde pentru o Uniune Europeană mai suverană".

,,Alegând Azerbaidjanul ca furnizor de gaz, dna von der Leyen slăbeşte Uniunea Europeană", avertizează ei.

Printre semnatarii textului se numără secretarul naţional ecologist Julien Bayou (Europe Ecologie les Verts, EELV), de deputata stângii radicale Clémentine Autain (La France insoumise), de eurodeputatul de dreapta Francois-Xavier Bellamy (Les Républicains, LR) şi de eurodeputatul EELV Yannick Jadot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel