Se pare că lansatoarele de rachete americane Vampire doboară deja dronele ruseşti Shahed pe frontul din Ucraina (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce militarii ucrainenii au respins un alt atac cu drone kamikaze, lansat de ruşi pe 11 februarie 2024, biroul de presă al Marinei ucrainene a publicat un material video cu activitatea unităților sale de apărare aeriană, în care putem vedea ceva neobișnuit. Și anume că, mai întâi, unităţile mobile de apărare antiaeriană țintesc o dronă rusească Shahed folosind o stație optoelectronică cu termoviziune. Apoi un proiectil lovește drona kamikaze rusă, după care Shahed-ul intră în picaj și cade.

Pe baza acestor imagini, analistul OSINT OSINTtechnical a sugerat că imaginile de mai sus ar putea să fie cel mai probabil primele imagini publice disponibile cu utilizarea sistemelor de rachete Vampire care utilizează rachete ghidate APKWS.

La începutul anului trecut, Departamentul Apărării al SUA a atribuit companiei L3Harris Technologies un contract în valoare de 40 de milioane de dolari pentru livrarea a 14 sisteme anti-dronă pentru a consolida capacitatea de luptă a forțelor armate ucrainene.

La momentul respectiv, compania L3Harris Technologies a declarat că sistemul său de rachete ISR - VAMPIRE va permite forțelor terestre ucrainene să ţintească, să doboare dronele inamice și să se apere împotriva amenințărilor terestre. Acum, la fix un an de la acest anunţ, publicaţia ucraineană Defense Express scrie că nu este exclus ca cele 14 sisteme L3Harris Technologies să fi fost deja livrate până la sfârșitul anului 2023.

Ipoteza că ucrainenii utilizează deja sistemele VAMPIRE pentru a intercepta drone ruseşti pare logică dacă analizăm caracteristicile acestor arme. Pentru început, Vampire este alcătuit dintr-o stație de localizare optică echipată cu un sistem de ochire cu termoviziune și un modul optic WESCAM MX-10 RSTA și un lansator pentru rachete ghidate APKWS. Stația de localizare optică îndeplinește, de asemenea, funcția de iluminare a țintei cu un laser, deoarece rachetele APKWS au ghidare prin laser.

Pentru rachetele ghidate APKWS, nu se cunoaște încă raza de acţiune sol-aer, se cunoaște doar raza de acţiune în modul sol-sol - 4-5 kilometri, iar în modul aer-sol - până la 11 kilometri. În același timp, costul unei rachete APKWS este de aproximativ 40.600 de dolari pe unitate, iar acest lucru este important în ceea ce privește raportul cost/efect.

În ceea ce privește caracteristicile cinetice ale APKWS ca armă, ar trebui să se țină cont de următorul aspect. Se știe că în noiembrie 2022, în timpul următoarei etape de testare, aceste rachete ghidate s-au dovedit surprinzător de eficiente în distrugerea UAV-urilor de tip Clasa 2, adică drone cu o greutate de până la 25 de kilograme și o viteză de zbor de până la 200 km/h. Acest lucru sugerează că sistemul Vampire a fost proiectat inițial pentru a distruge această clasă de drone.

În acest context, lovirea și doborârea unei drone Shahed rcu o greutate de 240 de kilograme este deja o realizare semnificativă. Și, de asemenea, confirmă faptul că sistemul Vampire cu rachete APKWS este un mijloc de înaltă tehnologie și, în același timp, relativ ieftin de a contracara UAV-urile kamikaze inamice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel