Scenariul contraofensivei de primăvară a Forțelor Armate ucrainene: Tancurile Leopard ar fi folosite în a doua etapă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Forțele terestre ale Armatei ucrainene
Foto: Forțele terestre ale Armatei ucrainene

Potrivit analiştilor, ofensiva de primăvară a armatei ruse se apropie de punctul culminant, iar Ucraina are oportunități bune de a prelua inițiativa și de a lansa o contraofensivă.

Zilele trecute, președintele Volodimir Zelenski a spus că Forțele Armate ale Ucrainei nu pot lansa încă o contraofensivă și a dat motivul - nu au ajuns încă toate armele promise. La rândul său, la începutul lunii martie, consilierul șefului OPU, Mîhailo Podoliak, spunea că armata ucraineană va lansa o contraofensivă în două luni.

Până la momentul contraofensivei, Armata ucraineană trebuie să se asigure de trei aspecte importante: instruirea militarilor, integrarea echipamentelor primite și pierderi cât mai mici în rândul militarilor ucraineni care luptă în zonele unde rușii forțează (Bahmut, Avdiivka sau Soledar).

Frontul din estul Ucrainei - ISW

Experții militari au făcut o astfel de prognoză, iar The Wall Street Journal subliniază că este vorba, desigur doar de simulări, planurile operaționale ale Ucrainei fiind confidențiale. Totuși, ținând cont de echipamentul disponibil, unele aspecte ale viitoarei contraofensive pot fi prezise, spun experții consultați de publicația americană.

Contraofensiva de primăvară așteptată a Forțelor Armate ale Ucrainei poate începe cu un atac aerian cu arme de înaltă precizie. Apoi tancurile vor avansa, iar după ele - transportoare blindate de trupe.

O analiză a publicației Politico arăta, la rândul său, că o contraofensivă ucraineană ar putea începe din luna mai, și că există două opțiuni de contraatac. Prima, este un avans spre sud, prin Herson până în Crimeea. A doua variantă este deplasarea spre est, dintr-o poziție nordică și apoi spre sud, tăind podul de uscat - fâșia de p[mânt care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

Experții consultați de WSJ notează că Ucraina „are nevoie de o combinație de îndemânare și noroc pentru a găsi și exploata rapid punctele slabe” pentru a reuși. Deși armata ucraineană este mai motivată și în unele cazuri mai bine înarmată, Federația Rusă a avut luni întregi la dispoziție să se pregătească pentru un contraatac.

 

Un prim val de lovituri precise, urmat de utilizarea tancurilor occidentale

Experții prevăd că contraofensiva va începe cu un mare sau mai multe atacuri aeriene folosind arme terestre cu rază lungă, de înaltă precizie, inclusiv rachete și artilerie (având în vedere numărul limitat de avioane de luptă și elicoptere de luptă, Ucraina este puțin probabil să le riscă).

Scopul unor astfel de lovituri este de a izola unitățile ruse pe câmpul de luptă, de a le submina capacitatea de luptă și de a genera confuzie.

După atacul inițial cu artilerie și rachete, va avea loc o ofensivă terestră - Ucraina va trebui să combine utilizarea tancurilor occidentale și sovietice. Valul de tancuri, prevăd experții, va fi urmat cel mai probabil de zeci de vehicule blindate de luptă și vehicule blindate de transport de trupe.

John Spencer de la Madison Policy Forum a declarat că în cursul contraofensivei, cel mai probabil, Ucraina trebuie să dea dovadă de flexibilitate, încercând să găsească cele mai slabe puncte în apărarea rusă.

Potrivit profesorului de Studii Strategice de la Universitatea St. Andrews Phillips O'Brien, Forțele Armate ale Ucrainei vor tăia coridorul terestră al Rusiei cu Crimeea în timpul contraofensivei. În același timp, armata ucraineană poate avansa din regiunea Zaporizhzhia către Melitopol și Marea Azov pentru a întrerupe rutele de aprovizionare ale ocupanților.

 

Când ar trebui să înceapă ofensiva - expert englez: Cât mai repede

 

Analistul militar Sean Bell, într-o analiză pentru Skynews, este destul de rezervat cu privire la șansele Armatei ucrainene de a obține rezultate mari, fiind de părere că teritoriul care trebuie eliberat este prea mare pentru resursele Kievului.

”Sprijinul militar occidental este fragil. Există deja semne că furnizarea de arme inteligente este în cel mai bun caz limitată”.

Acesta e de părere că Ucraina ar trebui să profite de epuizarea trupelor ruse și să treacă rapid la contraofensivă.

”Și Ucraina a suferit victime uriașe. Cu toate acestea, dacă Ucraina vrea să-și elibereze teritoriul, orice ofensivă trebuie să fie rapidă și decisivă pentru a exploata epuizarea evidentă a armatei ruse”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel