Sancţiuni americane împotriva Iranului: Washingtonul "dezamăgit" de decizia CIJ

S.I. Catalin |
Data publicării:

Statele Unite s-au arătat "dezamăgite" după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care s-a declarat miercuri competentă să primească cererea Teheranului de anulare a sancţiunilor reintroduse de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, notează AFP.

,,Avem un mare respect pentru Curtea Internaţională de Justiţie", a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

,,În acelaşi timp, suntem dezamăgiţi, deoarece Curtea nu a acceptat argumentele noastre juridice pertinente privind faptul că solicitarea Iranului depăşeşte competenţa Curţii", a adăugat el.

,,Hotărârea de astăzi este o decizie preliminară, nu o decizie pe fond', a subliniat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a criticat, de asemenea, Iranul şi încercările acestuia de a prezenta "această decizie ca favorabilă privind argumentele sale pe fond".

Teheranul a chemat SUA în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în 2018 afirmând că Washingtonul a încălcat un tratat de prietenie dintre cele două ţări care datează din 1955.

Preşedintele american de la acea dată, Donald Trump, a reintrodus o serie sancţiuni după ce a decretat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, spre marea dezamăgire a aliaţilor săi europeni.

Judecătorii Curţii au respins miercuri toate obiecţiile americane.

Ca reacţie la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a declarat că este vorba despre o "victorie" pentru Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel