Sancţiuni americane împotriva Iranului: Washingtonul "dezamăgit" de decizia CIJ

S.I. Catalin / 04 feb 2021 / 09:05

Statele Unite s-au arătat "dezamăgite" după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care s-a declarat miercuri competentă să primească cererea Teheranului de anulare a sancţiunilor reintroduse de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, notează AFP.

,,Avem un mare respect pentru Curtea Internaţională de Justiţie", a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

,,În acelaşi timp, suntem dezamăgiţi, deoarece Curtea nu a acceptat argumentele noastre juridice pertinente privind faptul că solicitarea Iranului depăşeşte competenţa Curţii", a adăugat el.

,,Hotărârea de astăzi este o decizie preliminară, nu o decizie pe fond', a subliniat Ned Price.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a criticat, de asemenea, Iranul şi încercările acestuia de a prezenta "această decizie ca favorabilă privind argumentele sale pe fond".

Teheranul a chemat SUA în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în 2018 afirmând că Washingtonul a încălcat un tratat de prietenie dintre cele două ţări care datează din 1955.

Preşedintele american de la acea dată, Donald Trump, a reintrodus o serie sancţiuni după ce a decretat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, spre marea dezamăgire a aliaţilor săi europeni.

Judecătorii Curţii au respins miercuri toate obiecţiile americane.

Ca reacţie la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, şeful diplomaţiei de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a declarat că este vorba despre o "victorie" pentru Iran.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy