Rușii urgentează testarea rachetei hipersonice Zircon (Video). O nouă lansare-test a fost efectuată în Marea Barents

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 28.05.2022, Flota de Nord a efectuat o nouă lansare-test a rachetei hipersonice Zircon. Lansarea a fost efectuată din Marea Barents asupra unei ținte navale din Marea Albă. (Video)

,,Astăzi, fregata Amiral Gorshkov (Proiect 22350) a Flotei de Nord, aflată în acvatoriul Mării Barents, a efectuat lansarea unei rachete hipersonice de croazieră de tip Zircon asupra unei ținte navale din Marea Albă. Lansarea rachetei s-a produs în cadrul testării unor noi categorii de armamente”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

,,Potrivit datelor de control obiectiv, racheta hipersonică Zircon a lovit cu precizie ținta navală aflată la o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri. Zborul rachetei s-a încadrat în parametri stabiliți”, au precizat reprezentanții ministerului.

După cum a informat Flota de Nord, până în prezent, a fost efectuat un întreg ciclu de testare, noua rachetă fiind lansată de aproape zece ori de la bordul unei platforme purtătoare de suprafață și de două ori de la bordul unui submarin.

Se estimează că, în perioada următoare, racheta hipersonică Zircon va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale. Potrivit adjunctului ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, livrările în serie ale noii rachete sunt planificate pentru anul 2022.

În luna august a anului trecut, Ministerul rus al Apărării a încheiat primul contract privind achiziționarea de rachete hipersonice Zircon. În luna noiembrie, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că primul contract are un caracter multianual.

Comentariul autorului: Lansarea-test a rachetei hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov este a opta efectuată în ultimii ani. Trei dintre acestea au avut loc în 2020 (octombrie, noiembrie și decembrie), iar alte patru în 2021 (două în noiembrie și două în decembrie). De asemenea, o lansare suplimentară a mai fost efectuată pe 19 februarie 2022, în cadrul exercițiului Grom-2022 al Forțelor de Descurajare Strategică.

În mod normal, următoarea lansare urma să aibă loc în perioada iunie-iulie 2022, după care era programată introducerea în dotarea trupelor.

Ținând cont de faptul că lansarea s-a produs cu câteva săptămâni mai devreme, se poate aprecia că partea rusă intenționează să urgenteze introducerea în înzestrarea Forțelor Navale a noului tip de rachetă. Probabil, acest lucru se datorează evoluțiilor înregistrate în jurul Ucrainei. Este posibil ca partea rusă să folosească noua rachetă hipersonică cu bazare navală pentru descurajarea unei eventuale intervenții străine în conflictul de pe teritoriul ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel