Rușii spun că Su-57 e de fapt avion de luptă de generația a 6-a. Noua versiune a Su-57 „are” caracteristicile viitorului NGAD al SUA

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă de generația a 5-a Su-57 rusești. Foto: United Aircraft Corporatio (UAC) via BulgarianMilitary
Avioane de luptă de generația a 5-a Su-57 rusești. Foto: United Aircraft Corporatio (UAC) via BulgarianMilitary

Experții ruși au tranșat rapid problema dacă Su-57 e un avion de generația a 5-a ori de generația 4 ++. Su-57 rus, în noua versiune, are caracteristici de .... generația a 6-a pe care le va avea și viitorul avion Next Generation Air Dominance (NGAD) al SUA.

Serghei Belousov, expert rus în aviație militară, citat de publicația rusă Gazeta.ru, precizează într-un interviu acordat că Su-57 folosite în Ucraina au caracteristici ale unor avioane de generația a 6-a.

El spune că Su-57 nu are nevoie să se apropie de țintă, ci lovește cu precizie de la mare distanță, chiar ținte aflate în afara radarului său, prin conectarea la o rețea în care primește în timp real informații de la drone aflate pe linia frontului. 

Articolul e publicat după ce britanicii au semnalat că avioanele Su-57 rusești au îndeplinit misiuni de luptă fără să intre pe teritoriul Ucrainei. Su-57 ar fi lansat rachete aer-sol și aer-aer cu rază lungă de acțiune, către ținte din Ucraina, dar de pe teritoriul Federației Ruse pentru a evita să fie lovite.

 

Un expert rus anunță că Su-57 de „generația a 6-a” dispune de caracteristici ale viitorului NGAD al SUA

 

3. Su-57 ruse... (su-57_91825400.jpg)Avion de generația a 5-a de tip Su-57 al Forțelor Aeriene ale Federației Ruse

Expertul rus susține însă că rețeaua și schimbul de informații în timp real cu alte mijloace de luptă, pe care Su-57 le-a dezvoltat, sunt o caracteristică a viitorului program Next Generation Air Dominance (NGAD), prin care SUA vor dezvolta un avion de generația a 6-a.

Cu alte cuvinte, Su-57 are deja caracteristicile unui avion de generația a 6-a. O afirmație cel puțin îndoielnică.

„Su-57 a depășit performanțele generației a 5-a și poate fi considerat, din punct de vedere al potențialului său, deja un avion de luptă de generația a 6-a”, concluzionează în mod cu totul siderant expertul rus.

Un alt portal rus insinuează aceeași idee. Su-57 - un avion de generația a 6-a. Cei de la Aviation21.ru precizează că Su-57 dispune de o manevrabilitate ieșită din comun și e o combinație între .... F-22 Raptor și F-35 Lightning II americane, avioane de generația a 5-a. Sursa citată spune că Su-57 preia din capacitatea de luptă aeriană a F-22 și de lovire la distanță a F-35.

CITEȘTE ȘI: Avioanele Su-57 rusești lansează rachete în Ucraina, dar de pe teritoriul Rusiei. De ce se tem rușii să treacă granița cu Su-57

 

Noua versiune de Su-57 - cu motoare noi și radar AESA, se laudă rușii

 

Cei de la BulgarianMilitary abordează și ei subiectul „Su-57 - avion de generația a 6-a”, apărut în presa rusă. Concluzia evidentă e că afirmația e cel puțin hazardată.

Potrivit sursei citate rușii susțin că noul lot de avioane Su-57 format din patru aeronave care au fost livrat în luna decembrie 2022 reprezintă o versiune a Su-57 în care se regăsesc inclusiv motoare noi Saturn Izdelie 30, motorul fiind călcâiul lui Ahile în programul Su-57.

Avioanele vor avea capacitatea de a zbura mai rapid, dar și la o înălțime și rază de acțiune mai mare. Totodată, rușii susțin că aceste avioane au primit radare AESA și componente de ultimă generație de război electronic.

Toate acestea sună bine pe hârtie. Realitatea din teren e însă alta pentru Su-57.

 

Și totuși, câte avioane Su-57 de „generația a 6-a” deține Federația Rusă?

 

2. Avion de l... (su-57_35814700.jpg)Avion de luptă de generația a 5-a Su-57 rusesc. Foto: United Aircraft Corporatio (UAC) via BulgarianMilitary

E greu de comparat Su-57 cu F-22 Raptor american sau J-20 chinez, avioane de generația a 5-a care sunt o certitudine. Nu există nici termen de comparație cu F-35 Lightning II și cu producția F-35. 

Până la finalul anului trecut Rusia dispunea de 5 avioane Su-57: unul livrat în 2020, două în 2021 și două în 2022. Ulterior, în ultimele zile ale lui 2022, Rusia a anunțat livrarea unui nou lot, fără să precizeze numărul. Presa rusă vorbește azi de 4 aparate. Astfel, în total, în cel mai fericit caz, Rusia dispune de 9 avioane Su-57.

Su-57 ar fi trebuit să fie o poveste de succes pentru aviația rusă. Doar că programul a debutat cu numeroase probleme tehnice, mai ales la parte de motor, prăbușirea primului avion din producția de serie, și apoi întârzieri privind livrarea.

De precizat că în 2019 Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au semnat un contract pentru livrarea a 76 de avioane de tip Su-57.

CITEȘTE ȘI: Rușii se fac că nu înțeleg de ce Ucraina cere avioane F-16 din moment ce Su-35 și Su-57 rusești dețin „controlul total” al Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel