Rusia anunță cu surle și trâmbițe un nou lot de Su-57. Estimările indică între 2-4 noi avioane Su-57 considerate de generația a V-a

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 28.12.2022, că Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur intenționează să crească producția de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.

Anterior, Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), parte a Rostec, a anunțat că întreprinderea din Komsomolsk pe Amur a predat Ministerului rus al Apărării un nou lot de avioane de acest tip, în cadrul programului de livrare pe anul 2022.

 

Rusia anunță un nou lot de Su-57

 

“Întreprinderea noastră de avioane din Komsomolsk pe Amur a finalizat programul pentru anul curent în ceea ce privește producerea și livrarea de avioane Su-57 de generația a cincea și avioane de luptă multirol Su-35S pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse. În continuare, ne vom îndeplini obligațiile față de Ministerul rus al Apărării”, a declarat directorul general al OAK, Yuri Slyusar, citat de agenția de presă Interfax.

Intenția de a produce mai multe avioane de vânătoare va implica din partea Întreprinderii de aviație din Komsomolsk pe Amur punerea în funcțiune a unor noi echipamente, precum și atragerea de noi ingineri, tehnicieni și muncitori calificați.

Potrivit ministrului industriei și comerțului, Denis Manturov, producerea în serie a avioanelor din generația a cincea la această întreprindere a devenit posibilă datorită deciziilor oportune ale statului de a sprijini modernizarea fabricii. Acum compania deține o linie de asamblare modernă, care permite extinderea producției.

Su-57 este un avion de vânătoare rusesc de generația a cincea. Acesta a fost dezvoltat de Biroul de proiectare experimentală P.O. Sukhoi. Aeronava a efectuat primul zbor în anul 2017. Avioanele de acest tip sunt produse la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur, care poartă numele lui Yu.A. Gagarin.

Din surse deschise se știe că, pe lângă Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, Su-57 va fi furnizat și pentru dotarea Forțelor Aeriene ale Algeriei. Aviația militară rusă are acum o nevoie deosebită de cele mai noi avioane de vânătoare, având în vedere situația politico-militar actuală.

 

Aprecieri privind noul lot de Su-57: Între 2-4 avioane

 

2. Su-57 ruse... (su-57_91825400.jpg)

Su-57 rusesc

Comentariul autorului: Deși sursele rusești care au prezentat informația privind livrarea unui nou lot de aeronave Su-57 nu au precizat numărul acestora, se poate aprecia că este vorba de 2-4 avioane de acest tip.

Anterior, în cursul anului 2022, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au mai primit două avioane de vânătoare Su-57, care au fost livrate la trupe în perioada 25-26 mai.

Astfel, înaintea primirii ultimului lot de aeronave, Forțele Aerocosmice dispuneau de cinci avioane Su-57: unul livrat în 2020, două în 2021 și două în 2022. Două dintre acestea, cu numerele de bord 01 și 02 roșii, au fost introduse în dotarea Centrului de stat 929 pentru teste de zbor V.P. Chkalov din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan), iar alte trei, cu numerele de bord 52, 53 și 54 roșii, în cea a Centrului 4 pentru teste de zbor și pregătirea personalului navigant din Lipețk.

Este posibil ca, aeronavele livrate pe 28 decembrie să fie destinate acelorași structuri de testare și pregătire a personalului navigant sau să fie furnizate primului regiment care va fi dotat cu astfel avioane. Cel mai probabil, va fi vorba despre Regimentul 23 Aviație de Vânătoare - Dzemgi (Ținutul Habarovsk) aparținând Diviziei 303 Aviație Mixtă - Khurba a Armatei 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Habarovsk din cadrul Regiunii Militare Est. Aerodromul din Dzemgi este exploatat în comun de Întrerpinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur și de Regimentul 23 Aviație de Vânătoare. Din acest motiv, regimentul a fost primul care a primit și noile avioane de vânătoare din generațiie anterioare, respectiv Su-27 și Su-35S.

Ministerul rus al Apărării a comandat în total 76 de avioane de vânătoare de tip Su-57, care ar urma să fie livrate la trupe până în anul 2028. Cu acestea vor fi dotate trei regimente de aviație, cu câte două escadrile de avioane fiecare. Pe lângă regimentul de aviație din Regiunea Militară Est, vor mai fi vizate alte două regimente din Regiunile Militare Sud și Vest.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel