Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat, pe 08.04.2024, că, în ultimele săptămâni, trupele ruse au lovit 80% dintre centralele electrice tradiționale și jumătate din hidrocentralele de pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit declarațiilor sale, care au fost preluate de agențiile de presă AFP (Franța) și TASR (Slovacia), este vorba despre cel mai grav atac asupra sistemului energetic ucrainean de la începutul războiului.

De la sfârșitul lunii martie și până în prezent, Moscova a lansat aproape zilnic lovituri asupra rețelei energetice ucrainene. Acestea provoacă întreruperi majore de curent, cum este cazul, de exemplu, în orașul Harkiv din nord-estul Ucrainei.

,,Rușii au atacat 80% dintre centralele electrice. De asemenea, au lovit mai mult de jumătate dintre hidrocentrale și un număr mare de puncte de transformare”, a declarat Halușcenko în fața reporterilor de la Kiev.

Înainte de invazia militară rusă, producția de energie electrică a Ucrainei era împărțită în mod egal între cărbune, gaze naturale și combustibil nuclear, iar un procent mai mic era generat de hidroenergie.

Însă, cea mai mare centrală nucleară ucraineană din Zaporojie se află sub controlul rușilor aproape de la începutul războiului.

Halușcenko a menționat că amploarea și consecințele acestor atacuri sunt mult mai mari decât cele provocate de loviturile anterioare din iarna 2022 și 2023, când milioane de oameni au suferit la temperaturi de îngheț, fără electricitate sau încălzire.

,,Vedem că Rusia a schimbat armele. Armata rusă folosește acum mai multe rachete decât drone de producție iraniană, fapt ce provoacă daune mult mai mari în urma fiecărui atac”, a concluzionat ministrul ucrainean.

Comentariul autorului: Deși trupele ruse au schimbat tactica și utilizează rachete scumpe, inclusiv balistice, pentru lovirea rețelelor de generare din zonele ucrainene acoperite mai puțin de sistemele de apărare antiaeriană occidentale, oficialii ucraineni reușesc în continuare să țină sub control aprovizionarea cu energie electrică. Acest lucru este posibil datorită unui cumul de factori, precum importurile semnificative de energie electrică din Uniunea Europeană (UE), utilizarea centralelor solare interne și vremea caldă. În acest fel, Ucraina a evitat penele de curent la scară largă, care au fost înregistrate în iarna trecută.

Trebuie precizat faptul că, în urma invaziei militare declanșate de Rusia în luna februarie 2022, Ucraina și-a conectat rețeaua energetică la statele vecine membre UE, respectiv România, Slovacia, Ungaria și Polonia.

De asemenea, au fost întrebuințate la scară mai mare parcurile eoliene și centralele solare. Acestea sunt disperate pe distanțe mari, ceea ce face ca atacurile rusești să fie destul de ineficiente în acest sector.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel