Rușii s-au grăbit să anunţe „aruncarea în luptă” a tancurilor T-80UM2 „Black Eagle”, dar au uitat un aspect important: Unul dintre ele a fost deja distrus

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul rusesc Black Eagle, care are la bază T-80U. Foto: Strategic Bureau via Ministerul Apărării din Rusia.
Tancul rusesc Black Eagle, care are la bază T-80U. Foto: Strategic Bureau via Ministerul Apărării din Rusia.

Propagandiștii ruși, citând grupul de Telegram al "tanchiștilor anonimi din Districtul Militar Sudic", susțin că, în aprilie 2023, armata rusă intenționează să desfășoare pe câmpul de luptă din Ucraina mai multe tancuri T-80UM2 Black Eagle. Ce puţin pe hârtie, aceste tancuri nu sunt la fel de moderne ca T-90M Proryv sau T-14 Armata, dar nu pot fi comparate cu T-55, despre a cărui trimitere în zona de luptă din Ucraina s-a scris anterior în presă.

Cu toate acestea, analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenceExpress au analizat informaţiile cu privire la trimiterea în Ucraina a tancurilor T-80UM2 Black Eagle şi au ajuns la concluzia că este mai mult o poveste.

Se ştia că începutul lunii februarie 2022, armata rusă avea în depozite un singur tanc T-80UM2, care a şi fost utilizat pe câmpul de luptă din Ucraina, dar nu a rezistat prea mult. Tancul ar fi fost distrus în primăvara anului trecut în regiunea Sumy de către Forțele Armate ale Ucrainei în martie sau aprilie anul trecut.

DefenseRomania a precizat, la momentul respectiv, ca în timpul luptelor de lângă orașul Trostianeț din regiunea Sumi, Forțele Armate Ucrainene au distrus un convoi de vehicule militare ruse. Parte a acestui convoi distrus a fost şi o versiune prototip a tancului T-80 – T-80UM2 „Black Eagle”.  

În martie anul trecut, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au relatat, pe baza informaţiilor disponibile de surse deschise, că forţele armate ruse aveau în dotare un singur tanc T-80UM2 „Black Eagle”.

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenceExpress susţin că poate armatei rusie i-a mai rămăsese încă un prototip de T-80UM2 la uzina de tancuri din Omsk, iar acest tanc este cel pe care rușii se grăbesc acum să-l anunţe că o premieră pe câmpul de luptă.

Potrivit canalului rusesc de Telegram “Tanchiştii Regiunii Militare Sud”, în a doua parte a lunii aprilie se aşteaptă ca gruparea rusă din zona “operației militare speciale” să primească în dotare tancurile T-80UM2 „Black Eagle”, care erau considerate cândva promiţătoare. 

Propagandiștii Kremlinului vorbeau despre T-80UM2 Black Eagle ca despre un fel de "precursor" al tancului T-14 Armata. ''Vulturul Negru'' sau ''Object 640'' a fost creat pe baza lui T-80U, cu adăugarea unei noi turele, care prevede, în special, opțiunea de a înlocui tunul de 125 mm cu un tun de 152 mm, cu instalarea unui motor cu turbină pe gaz cu o capacitate de 1500 de cai putere și a sistemului de protecție activă Drozd.

T-80UM2 poate fi distins vizual de T-80U de bază cel puțin prin numărul de role/galeţi - 7 în loc de 6. Dar toate aceste nuanțe nu prea contează dacă vorbim despre un vehicul care a fost deja distrus de militarii ucraineni în aprilie 2022.

Poate că propagandiștii ruşi au confundat T-80UM2 Black Eagle cu un alt tip de tanc rusesc, considerat deosebit de rar, T-80UE-1. Până la începutul anului 2022, armata rusă avea doar un de batalion de astfel de vehicule, care au fost produse la mijlocul anului 2005 și care s-au dovedit a fi prea scumpe pentru complexul militar-industrial rus, susţine publicaţia DefenceExpress.

Era un fel de "hibrid" care folosea un șasiu T-80BV, un compartiment de luptă T-80BV, un sistem de control al focului 1A45 și un sistem de rachete ghidate 9K119 Reflex.

Acest tanc s-a "remarcat" în special prin faptul că în timpul "biatlonului tancurilor" din 2020, a lovit ținta abia a treia oară "în condiții de poligon", atunci când a tras de pe loc. Până la începutul lunii aprilie 2023, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin un tanc T-80UE-1 și au mai luat încă 5 ca trofeu, potrivit estimărilor portalului Oryx.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel