Rușii protejează podul strategic Antonov împotriva rachetelor trase de ucraineni. Iau cumva în calcul că-l pot lovi chiar ei, din greșeală?

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele ruse au adus șlepuri cu destinație specială pentru a proteja podul Antonov (peste Nipru) împotriva unor noi lovituri cu rachete.

Potrivit unor imagini recente luate din satelit, în apropierea podului rutier Antonov, din zona orașului Herson, au fost instalate capcane împotriva rachetelor ghidate prin radiolocație.

Sub forma unor reflectoare de tip arcadă, capcanele au fost montate la bordul unor barje ancorate pe fluviul Nipru la o anumită distanță de pod, pentru a acționa ca ținte false în cazul atacului cu rachete dirijate prin radar.

Militarii ruși folosesc deja șlepuri similare pentru a proteja „Podul Crimeea”, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

După ce au primit din partea SUA sistemele HIMARS, trupele ucrainene au început să lovească ținte importante în adâncimea dispozitivului de luptă rusesc.

Pe 19 iulie, au bombardat pentru prima dată podul rutier Antonov, iar după o săptămână, cu un nou bombardament, chiar au reușit să-l facă impracticabil  pentru o perioadă de timp.

Între timp, militarii ruși au reușit să acopere găurile de pe pod cu plăci metalice grele, care, însă, l-au făcut mai vulnerabil la armele ghidate prin radar.

Singurele rachete din dotarea Forțelor Armate ucrainene, cu cap de dirijare prin radiolocație, sunt sistemele antinavă Neptun și Harpoon. Celelalte tipuri de rachete – Tocika-U, M142 HIMARS, M270 și, posibil în viitor, MGM-140 ATACAMS, pe care le folosesc ucrainenii, au sisteme de dirijare inerțiale și prin GPS, insensibile la capcanele de radiolocație.

Comentariul autorului: Mai există o variantă, posibil luată calcul de militarii ruși: lovirea podului, din greșeală, cu propriile rachete Kh-22, ghidate prin radiolocație.

Stocurile din acest tip de rachetă, fabricată în perioada războiului rece, au fost scoase masiv din conservare și folosite împotriva ucrainenilor. Deși, sunt proiectate pentru a lovi ținte navale, rușii le-au folosit împotriva țintelor terestre de mari dimensiuni, care oferă un contrast radar puternic.

Podul Antonov este una dintre cele trei treceri strategice peste Nipru, care permit aprovizionarea forțelor ruse care acționează pe malul drept al fluviului. Situat destul de aproape de linia frontului, la sub 100 de km de ținte ale rachetelor rusești, acest pod ar putea intra în vizorul unei Kh-22, care, potrivit militarilor ucraineni, are erori destul de mari la țintă.

Lovit de două rachete Kh-22, de aproape 6 tone fiecare, podul ar fi cu siguranță distrus.

Celelalte două treceri strategice peste Nipru sunt podul de cale ferată (și acesta o țintă predilectă pentru rachetele dirijate prin radar) situat la șase km de podul Antonov și trecerea peste barajul de la Nova Kahovka.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel