Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Alexei Navalnîi Facebook - Алексей Навальный
Sursă foto: Alexei Navalnîi Facebook - Алексей Навальный

Opozantul rus Alexei Navalîi s-a întors ieri în Federația Rusă, la cinci luni de la otrăvirea sa. Așa cum atenționau autoritățile de la Moscova, Navalnîi a fost arestat la scurt timp după ce a pus piciorul pe pământ rusesc.

Navalnîi a fost plasat de oficialitățile ruse pe lista persoanelor date în urmărire. Seviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) este autoritatea care la finalul anului solicita acest lucru ca urmare a faptului că .... Navalîi, aflat la recuperare în Germania după ce a fost otrăvit, nu s-a prezentat în fața autorităților în legătură cu o condamnare cu suspendare din 2014, pentru o presupusă delapidare!

Rușii spun că nu s-a putut stabili unde se afla Navalîi, asta cu toate că o lume întreagă știa că e în Germania, unde a ajuns în comă, după ce a fost otrăvit cu Noviciok.

 

Rușii nu au mai avut răbdare: L-au arestat pe Navalnîi sfidând până și dreptul internațional

 

În baza acestei justificări „legale” Navalîi a fost arestat imediat după ce a pus piciorul pe pământ rusesc. Presa internațională subliniază însă că rușii nu au mai avut nici măcar răbdare să aștepte și l-au reținut pe opozantul lui Putin chiar în zona internațională a aeroportului, încălcând astfel dreptul internațional. 

Operațiunea a fost planificată, aeronava care îl aducea pe Navalnîi fiind redirecționată în ultimul moment, spre un alt aeroport, după ce pe aeroportul Vnukovo, unde trebuia să aterizeze inițial, sute de susținători ai opozantului îl așteptau scandându-i numele și „Rusia va fi liberă!”. Forțele de ordine au evacuat terminalul și au efectuat zeci de arestări. Motivul pentru care a aeronava a fost redirecționată spre un alt aeroport e la fel de pueril .... un alt avion cu probleme tehnice nu putea părăsi pista!

 

Întoarcerea lui Navalnîi, comparată cu invadarea URSS-ului în 1941

 

Ileana Racheru, doctor în știinţe politice, cercetător în cadrul Institutului Diplomatic Român și expert în spațiul ex-sovietic, comentând cele petrecute ieri la Moscova, a semnalat cum serviciile de informații ale Rusiei, poliția și Garda Națională au „făcut din revenirea în Rusia a lui Navalnîi un show cu audiență internațională”. Iar pe contul de Twitter al aeroportului unde Navalnîi trebuia să aterizeze revenirea opozantului lui Putin a fost comparată cu Operațiunea Barbarossa: 22 iunie 1941 - Invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă și aliații ei.

„Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a fost reținut sub acuzații neclare. Se pare că a fost luat de polițiști chiar dacă se afla încă în zona internațională a Aeroportului Seremetievo. Și-au dat prea mult silința și au uitat de dreptul internațional. Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecționat în ultimul moment, pentru că pe Aeroportul Vnukovo, se aflau susținători ai acestuia și ai opoziției din F. Rusă, numeroși jurnaliști.

Într-o demonstrație extraordinară de forță, pentru un obiectiv minimal, autoritățile ruse au mobilizat pe Vnukovo numeroase forțe de ordine, dube ale politiei, autobuze... Pe contul oficial de Twitter, al Aeroportului Vnukovo, revenirea lui Navalnîi a fost comparată cu invadarea URSS în 1941. Este greu de înțeles din ce motiv (cu excepția incompetenței și a excesului de zel cu scopul de a mulțumi establismentul de la Kremlin), serviciile secrete, poliția, Garda Națională au făcut din revenirea în Rusia a lui Navalnîi un show cu audiență internațională.

Reținerea în direct a lui Navalnîi a fost urmarită doar la postul tv Dojdi (căruia îi este permis să transmită doar pe internet) de 500 mii spectatori. Ca idee, discuția lui Navalnîi cu unul dintre cei care au fost implicați în asasinarea sa a avut 23 mil. vizualizări pe Youtube. Autoritățile ruse muncesc asiduu la transformarea lui Navalnîi în vedetă internațională”, a transmis Ileana Racheru, pe pagina oficială de Facebook.

Amintim că la sfârşitul lui august 2020, opozantului şi militantului rus anti-corupţie Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, Rusia a permis spitalizarea sa de urgenţă în Germania.

Potrivit concluziilor a trei laboratoare europene, printre care unul francez şi unul german, care au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.

CITEȘTE ȘI: Putin îl acuză pe Navalnîi de legături cu serviciile SUA și spune că dacă Rusia l-ar fi otrăvit „treaba ar fi fost terminată”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel