Rușii au scos complexele de rachete Tochka-U de la naftalină. Deși retrase oficial din înzestrare, acestea au fost semnalate în proximitatea Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul așa-numitului proces de dezescaladare pe direcțiile Kiev și Cernigov, anunțat de Rusia, o serie de unități militare rusești sunt retrase din regiunile de la frontiera cu Ucraina. Între altele, o serie de materiale video cu retragerea convoaielor militare rusești arată deplasarea unor instalații de lansare ale sistemului tactic de rachete de tip 9K79 Tochka-U.

Astfel, o coloană de tehnică militară rusească, marcată cu litera “V”, a fost filmată deplasându-se de la Rechița spre Gomel, în Republica Belarus, de-a lungul autostrăzii M10. În coloană se aflau cel puțin opt instalații de lansare Tochka-U, mai multe transportoare blindate BTR-82, nouă camioane KamAz, dintre care unele încărcate cu rachete Tochka-U, un vehicul de comunicații și o macara.

De asemenea, o altă coloană a fost semnalată, tot pe teritoriul Republicii Belarus, în timp ce se deplasa de-a lungul autostrăzii R-35. Din aceasta făceau parte cinci sisteme de rachete tactice Tochka-U, cu semne “V”.

Sistemele de rachete 9K79 Tochka-U au fost retrase oficial din dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse în anul 2019. Se pare că evoluțiile militare au forțat partea rusă să le readucă în serviciu. Este posibil ca în cadrul brigăzilor de rachete să fi fost reînființat câte un divizion dotat cu rachete de acest tip.

Comentariul autorului: În compunerea Forțelor Armate ale Federației Ruse s-au aflat 10 brigăzi de rachete, câte una pentru fiecare armată de arme întrunite, dotate cu complexe de rachete tactice de tip Tochka-U. Acestea au fost înlocuite, progresiv, cu noile complexe de rachete operativ-tactice de tip Iskander-M.

În plus, au mai fost constituite două brigăzi de rachete, pentru armatele înființate în ultimii ani, respectiv Armata 1 Tancuri și Armata 8 arme întrunite. Încă o brigadă a fost formată în cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei din Marea Baltică din Regiunea Kaliningrad. Astfel, în prezent, forțele ruse dispun de 13 brigăzi de rachete dotate cu complexe Iskander-M.

Probabil, complexele Tochka-U, au fost conservate, împreună cu o cantitate semnificativă de rachete destinate acestora. Declanșarea conflictului cu Ucraina a reprezentat un bun prilej pentru reintroducerea acestora în serviciul de luptă, în scopul economisirii de resurse ale noilor complexe Iskander-M.

Trebuie precizat faptul că și partea ucraineană a întrebuințat complexe de rachete Tochka-U în confruntările cu armata rusă, în special în Donbas și în sudul Ucrainei. Deși acestea s-au dovedit greoaie și ineficiente, au produs totuși pagube umane și materiale trupelor ruse și celor din republicile din Donbas. Majoritatea rachetelor au fost interceptate și distruse în aer, dar resturile acestora au determinat pagube importante la impactul cu solul. Se pare că navele rusești de desant din portul Berdyansk s-au numărat printre victimele complexelor ucrainene de rachete Tochka-U.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel