Rusia încearcă să țină ritmul: A fost anunțat primul prototip a ceea ce se vrea - Su-75 Checkmate, noul avion de generația a 5-a

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 13.11.2023, că programul de dezvoltare a avionului de vânătoare ușor cu un singur motor de tip Su-75 Checkmate a intrat în etapa creării primelor prototipuri. Pregătirile pentru producerea primelor aeronave a început deja.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții ruși, documentația de proiectare a fost transferată deja întreprinderii producătoare. Anterior, în cadrul pregătirilor preliminare pentru producerea noului tip de avion de generația a cincea, la cererea potențialilor clienți, au fost aduse câteva mici îmbunătățiri la proiect.

,,Pe parcursul fazei de preproducție, au fost făcute unele modificări la proiectul inițial, care au necesitat și ajustarea calendarului de efectuare a primului zbor. Astăzi, documentația de proiectare a fost transferată la întreprinderea producătoare, iar pregătirile pentru construirea primelor prototipuri a început deja, se arată într-un comunicat de presă al companiei Rostec, preluat de agenția RIA Novosti.

Pe de altă parte, într-o declarație făcută jurnaliștilor, vicepremierul rus, Denis Manturov, care ocupă și postul de ministru al industriei și comerțului, a precizat că primul prototip al avionului de vânătoare Su-75 Checkmate ar putea fi creat înainte de sfârșitul anului 2025.

În luna iulie a acestui an a devenit cunoscut faptul că avionul de vânătoare cu un singur motor Su-75 Checkmate va fi produs în trei versiuni: cu un singur loc, cu două locuri și avion fără pilot. Patentele pentru toate cele trei versiuni au fost înregistrate deja la Serviciul federal pentru proprietate intelectuală din Federația Rusă.

Conform planurilor anunțate anterior de Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), prototipurile noii aeronave vor apărea în perioada 2024-2025 și un prim lot pilot în 2026, urmând ca livrările din producția de serie să înceapă în perioada 2026-2027. Caracteristicile principale declarate ale avionului sunt: viteza - până la 2 Mach, autonomia de zbor - 3.000 de kilometri și greutatea încărcăturii de luptă - 7.400 de kilograme. La bordul aeronavei vor fi instalate: un radar cu AFAR (antenă în fază), un sistem optic și de cercetare radio la 360 de grade, un sistem electronic de bruiaj încorporat și un sistem de comunicații de bandă largă.

Noul avion de vânătoare rusesc de generația a cincea de tip Su-75 Checkmate a fost prezentat, pentru prima dată, la show-ul aerian MAKS-2021. Aeronava a fost proiectată luând în considerare livrarea către Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, dar și pentru clienții străini. Aceasta a fost creată de la început cu o arhitectură deschisă, pentru a putea fi adaptată la diferite comenzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel