Rusia: Vostok 2018, operațiune militară de amploare. Turcia, membru NATO, invitată

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia a invitat Turcia, ţară NATO, să ia parte la exercițiul militar Vostok 2018, care începe astăzi în Siberia.

Pentru cel mai mare joc de război din ultimii 37 de ani, ruşii au scos din cazărmi 300.000 de soldați și mii de avioane, elicoptere și tancuri.

Potrivit ministrului rus al Apărării, Sergey Shoygu, citat de presa din Ucraina, la exercițiu iau parte 300.000 de militari ruși, 36.000 de vehicule și piese de tehnică militară, 1.000 de avioane și elicoptere, informează TVR.

Participă totodată la Vostok 3.200 de militari chinezi, precum și un număr nespecificat de soldați din Mongolia.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, citat de presa ucraineană, spunea că prin numărul mare de militari mobilizați pentru Vostok 2018, Rusia arată că se concentrează puternic pe exersarea unui conflict la scară mare.

"Fiecare țară e liberă să recurgă la astfel de aplicații militare, dar într-o manieră transparentă și predictibilă", a completat Dylan White, care a amintit totodată faptul că Rusia și-a folosit deja armata contra vecinilor din Ucraina și Georgia.

O asemenea demonstrație de forță precum cea pe care o declanșează rușii astăzi nu a mai fost pusă în scenă din 1981, când, sub președinția lui Leonid Brejnev, peste 100.000 de militari ai URSS și ai trupelor membre ale Tratatului de la Varșovia au participat la o aplicație considerată la vremea respectivă fără precedent pe timp de pace. Rusia și-a motivat acțiunea precizând că exercițiul reprezintă un test de autoapărare în condițiile unei situații internaționale imprevizibile și agresive împotriva ei.

Turcia, membru NATO, invitată să participe la Vostok

Rușii au făcut o mișcare surprinzătoare și au invitat Turcia, țară membră NATO, să ia parte la Vostok 2018, a anunțat luni cotidianul pro-guvernamental Yeni Shafac, care îl citează pe ministrul turc al Apărării, Hulusi Akkar, mai transmite TVR.

Interesant este faptul că Turcia este reprezentată chiar în acest moment la exercițiul Rapid Trident 18, care se desfășoară în poligonul Yavoriv din Ucraina, sub comandă americană și ucraineană.

Turcii nu au trupe aici, ci doar 3 ofițeri. Deocamdată, Ankara nu a precizat dacă va accepta invitația Moscovei.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel