Rusia: Suntem în continuare dispuşi să vindem către Turcia avioane Su-35 și Su-57

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35 și Su-57
Su-35 și Su-57

Rusia este gata să continue negocierile cu Turcia privind furnizarea de aeronave militare de generaţia a IV-a şi a V-a, a declarat Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară din Rusia, într-un comunicat de presă pentru agenţia Interfax.

,,Am spus deja de mai multe ori că suntem gata să discutăm posibilitatea de a furniza Turciei întreaga gamă de produse militare rusești, inclusiv cea mai recente tehnologii aeriene", a declarat FSMTC, răspunzând la întrebarea dacă există progrese în negocierile cu Turcia pentru achiziționarea de avioane Su-35 sau Su-57.

FSMTC a menționat că la expozițiile de apărare MAKS-2019 și TECHNOFEST-2019, experţilor militari turci le-au fost prezente caracteristicile unei aeronave Su-35.

Interesul Turciei de a achiziționa avioane rusești Su-35 sau Su-57 a fost raportat anterior în urma vizitei președintelui Recep Tayyip Erdogan la MAKS Air Show în 2019, alături de președintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, FSMTC nu a primit încă nicio cerere de ofertă de la Ankara.

"Dacă din partea Turciei există un interes pentru această aeronavă [achiziţionare n.a], suntem gata să continuăm negocierile pe această temă", se mai precizează în comunicat.

Rusia încearcă să ofere Turciei cele mai noi avioane de luptă, de ultimă generație, Su-35 și Su-57. Potrivit unor surse din cadrul Oficiului Federal pentru Cooperare Militar-Tehnică, Ankarei i-au plăcut ambele modele, atât Su-35, cât şi Su-57.

„Pot spune același lucru despre Su-57. Dacă partenerii noștri turci sunt interesați, suntem pregătiți să începem să lucrăm la acest subiect'', se precizează în comunicatul FSMTC.

Cu toate acestea, reprezentanţii FSMTC au reafirmat că este esențial ca Forțele Aeriene Ruse să fie primele care dețin avioane Su-57. De amintit că, Ministerul rus al Apărării a comandat 76 de avioane Su-57 de la compania Sukhoi, iar producția pentru acestea se întinde pe o perioadă de timp destul de mare. Chiar dacă Turcia vrea să achiziţioneze avioane Su-57, nu va primi acelaşi tip de aeronavă ca cea comandată de Forţele Aeriene Ruse, ci o versiune de export – Su-57E.

Conform informațiilor preliminare, versiunea de export Su-57E poate intra într-un proces de producție în serie cel mai devreme în 2026 – anul în care Forţele Aeriene Ruse ar trebui să primească toate cele 76 de avioane Su-57 pe care le-a comandat.

 

Această nouă declaraţie se adăugă unui lung şi nesfârşit şir de speculaţii cu privire la ce, când şi câte avioane urmează să achiziţioneze Turcia din Rusia

 

Cel mai recent, site-ul militar rusesc Avia.pro, cunoscut ca fiind unul de propagandă şi fake news, a dat naştere unei noi naraţiuni, susţinând că interesul Turciei pentru avioanele Su-57 este foarte mare şi un posibil contract ar putea fi încheiat în următorii 2-3 ani.

Experții și analiștii militari, în majoritate ruși, citaţi de publicaţia Avi.pro, consideră că Ankara ar putea achiziționa avioane ruseşti de generaţia 4 ++ Su-57, până la mijlocul anului 2024.

Publicaţia rusă susţine că, în ciuda refuzului Turciei de a achiziționa avioane ruseşti de generația a V-a ( cu referire la Su-57, dar care nu este unu avion de generaţia a V-a, ci mai degrabă unul de generaţia 4 + +), a devenit cunoscut faptul că, în realitate, Ankara și Moscova ar putea încheia un contract pentru aceste avioane de luptă.

 

Ce opţiuni are Turcia la îndemână?

 

Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi, iar tot ceea ce a realizat a fost o machetă prezentată în anul 2019 la un salon aeronautic, organizat la Paris.

TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.

Acest proiect are o problemă nerezolvată, în special la capitol dezvoltării unui motor.

Cu toate acestea, criticii spun că termenul limită pentru realizarea primului avion de luptă TF-X este excesiv de ambițios, deoarece industria turcă de apărare nu are capacitatea şi nici nu dispune de tehnologia necesară pentru a produce un motor complet autohton, care să fie compatibil cu acest avion. Nu puţine au fost vocile care au precizat că acest lucru va întârzia semnificativ faza de dezvoltare a avionului de luptă TF-X, insistându-se că primul test de zbor ar putea avea loc între 2025-2030.

Unii cred că Rusia poate ajuta Turcia să dezvolte un motor pentru TF-X. Turcii ar putea aștepta Izdelie 30 - motorul care va fi instalat pe Su-57 din 2022, asta pentru că şi ruşii au probleme cu motoarele instalate pe această aeronavă. Chiar dacă Izdelie 30 va fi gata în 2022, nu există nicio modalitate prin care acest motor să poată fii compatibil cu avionul Turciei, deoarece nici turcii nu știți care ar trebui să fie parametrii exacți ai motorului ce ar urma să fie pus pe TF-X.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel