Rusia spune că incidente precum incursiunea distrugătorului britanic HMS Defender în apele sale ar putea duce la un conflict armat cu NATO

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy
Distrugătorul HMS Defender, sursă foto: Royal Navy

Federația Rusă a denunțat ceea ce Moscova numește „provocări ale NATO” la adresa sa. Provocări, consideră rușii, care au avut loc cu precădere în Marea Neagră și care ar putea da naștere unui conflict militar între Federația Rusă și NATO.

Alexander Fomin, adjunctul Ministerului Apărării de la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă, a denunțat „provocările NATO” de la granițele Federației Ruse, provocări care în opinia sa se pot transforma foarte ușor într-un conflict militar între Federația Rusă și NATO.

„În ultimul timp Alianța a optat pentru provocări. Există un risct major ca aceste provocări să se transforme într-un conflict armat”, a precizat Fomin, potrivit agenției de presă Tass.

El a dat exemplul incidentului din vara acestui an. Atunci, pe 23 iunie, rușii au deschis foc de avertisment după ce distrugătorul britanic HMS Defender ar fi pătruns în apele teritoriale ale Crimeei anexate ilegal. Adjunctul ministerului Apărării de la Moscova a precizat că Marina britanică a fost sprijinită în acțiunea sa de o aeronavă de recunoaștere americană de tip RC-135.

De precizat că Alexander Fomin nu a făcut nicio referire despre numeroasele provocări pe care Federația Rusă le face în apele internaționale ale Mării Negre.

Într-adevăr în luna iunie a acestui asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, acuzând nava de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Incidentul avenit la numai o zi după ce Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că navele de luptă și aviația militară a Rusiei au hărțuit și agresat în Marea Neagră și fregata Evertsen, cea mai puternică navă de război din dotarea Marinei Olandeze. 

Olandezii au publicat imagini cu avioane militare ruse care hărțuiesc fregata, în timp ce narativul Moscovei nu s-a schimbat: Rușii acuză partea olandeză că a schimbat cursul și s-a îndreptat spre apele teritoriale ale Federație Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel