Rusia recurge la provocări în Marea Azov. Ucraina a trimis nave militare în regiune

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul Secret de Securitate Federală din Rusia (FSB) susține că trei nave militare care aparțin Ucrainei, s-au îndreaptat către strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea de Rusia, iar Ministerul de Exterene al Ucrainei susţine că astfel de acțiuni ale Moscovei reprezintă o amenințare la adresa securității tuturor statelor din regiunea Mării Negre.

„În această dimineață, în jurul orei 06:00, trei nave, care aparțin forțelor armate ale Ucrainei, au încălcat convenția Organizației Națiunilor Unite privind Legile Maritime, având scopul de a intra în apele teritoriale ale Rusiei”, arată un comunicat de presă al FSB, potrivit Russia Today, citat de portalul Deschide.md.

FSB are responsabilitatea de a monitoriza și păzi granițele Rusiei. „Navele au făcut mai multe manevre periculoase și nu au ascultat de instrucțiunile autorităților Rusiei”, a mai arătat FSB, care a adăugat că navele se îndreaptă către noul pod care leagă Peninsula Crimeea de Rusia, fără a avea permisiunea de a trece pe sub acesta.

Pe de altă parte, Ucraina – care nu recunoaște anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea de către Rusia – arată că acesta era doar un transfer de nave dintre bazele de la Marea Azov și Marea Neagră.

În același timp, Rusia a trimis două elicoptere militare pentru a escorta corăbiile ucrainene. Trecerea pe sub podul din Kerci a fost blocata din cauza unui vas care a eșuat pe un banc de nisip.

Kievul a luat decizia de a trimite trei nave militare în Marea Azov.

Ucraina a declarat că o navă a pazei de coastă ruseşti a tamponat unul dintre remorcherele Marinei sale în largul peninsulei ucrainene anexată de ruşi Crimeea, în cadrul unor acţiuni făţiş agresive care au provocat daune navei.

Marina ucraineană a precizat că incidentul a avut loc duminică în timp ce trei nave ale sale, inclusiv două nave de luptă mici, navigau de la portul Odessa din Marea Neagră spre Mariupol în Marea Azov, prin Strâmtoarea Kerci dintre Crimeea şi Rusia, potrivit RFE/RL.

Ministerul de Externe al Ucrainei: Provocările Rusiei în Marea Neagră și Marea Azov traversează linia roșie.

Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității tuturor statelor din regiunea Mării Negre.

Acțiunile provocatoare ale Federației Ruse în Marea Neagră și Marea Azov încalcă normele Cartei ONU și Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării.

,,Acțiunile provocatoare ale Federației Ruse în Marea Neagră și în Marea Azov au trecut linia roșie și au devenit agresive", potrivit unei declarații oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei în legătură cu evoluțiile recente din cele două mări, potrivit UNIAN.

,,Navele Federației Ruse, care încalcă navigația liberă, au folosit ilegal forța asupra navelor marinei ucrainene", se arată în declarație. Ministerul de Externe al Ucrainei subliniază că va lua toate măsurile juridice şi diplomatice necesare pentru a răspunde ferm făţă de acțiunile agresive ale Rusiei.

,,De asemenea, îi vom informa imediat pe partenerii noştrii despre acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Azov, care reprezintă o amenințare la adresa securității tuturor statelor din regiunea Mării Negre și, prin urmare, necesită un răspuns clar din partea comunității internaționale", a afirmat ministerul.

Un tratat din 2003 între Rusia şi Ucraina desemnează Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov ca ape teritoriale comune.

Totuşi, Moscova a depus eforturi penrtru a obţine un control mai mare în acea zonă în ultimii câţiva ani, în special de când a deschis în luna mai un pod de 19 km între Crimeea şi teritoriile ruseşti. Podul trece peste Strâmtoarea Kerci.

Ambele părţi şi-au amplificat recent prezenţa militară în regiunea Azov, iar Kievul a acuzat Moscova de hărţuirea navelor care se îndreaptă spre porturi ucrainene precum Mariupol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel