Rusia răspândește informaţii false despre distrugerea a două sisteme HIMARS ale armatei ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forţele sale armate, care participă la aşa-zisa ''operaţiune militară specială'' au distrus două lansatoare de rachete americane M142 HIMARS folosite de Forţele Armate Ucrainene.

Până acum, rușii nu au prezentat dovezi relevante ale distrugerii unor sisteme HIMARS folosite de armata ucraineană și nici surse ucrainene nu au confirmat pierderea acestora. Prin urmare, recomandăm cititorilor că merită să trateze știrile şi informaţiile din mass-media rusă cu destul de multă rezervă.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, devenit deja celebru pentru declaraţiile sale controversate, a susţinut că ,,în apropiere de satul Malotaranivka din regiunea Donețk, două sisteme de rachete HIMARS și două depozite de muniții în care se aflau rachete pentru aceste sisteme au fost distruse de rachete de înaltă precizie lansate din aer''.

Ministerul rus al Apărării a prezentat câteva cadre video cu momentul bombardării unor obiective militară, dar fără a fi clar că ceea ce au distrus militari ruşi sunt lansatoare de rachete americane M142 HIMARS.

În plus Konaşenkov a ţinut să precizeze şi că radarul unui sistem ucraineana de apărare aeriană S-300 din regiunea Mikolaiiv, dar şi centrul în care erau staționați temporar mai muţi mercenari străini (n.a. a se raportează Rusia la voluntarii străini din cadrul ''Legiunii Internaţionale'' care luptă în Ucraina pentru a respinge atacul trupelor ruse.) au fost distruse cu armament de înaltă precizie. 

Pentru ''toate aceste distrugeri'', Igor Konaşenkov nu a prezentat dovezi. Până acum, doar publicaţia Ukrainskaya Pravda a analizat declaraţiile oficialului rus, adăugând că în ultima perioadă astfel de declaraţii mincinoase au devenit tot mai dese.

Chiar ieri am relatat, într-o scurtă analiza, că mass-media rusă de propagandă continuă să răspândească falsuri despre capturarea unor obuziere care au fost oferite Forțelor Armate Ucrainene de către statele occidentale.

Recent, maşina de propagandă a Rusiei a născocit o ştire falsă despre capturarea unui obuzier german PzH 2000 de către forţele armate ruse.

Propagandiștii Kremlinului au relatat recent că armata lor a avariat în Ucraina un obuzier autopropulsat PzH 2000, folosind un lansator de grenade german capturat anterior. În acelaşi timp, maşina de propagandă a Rusiei a susţinut că obuzierul PzH 2000 a fost capturat iar în prezent este studiat de armata rusă.

Nu este prima ştire falsă pe subiectul capturării unor sisteme de artilerie occidentale, săptămâna trecută, propaganda rusă a susţinut, fără să prezinte dovezi, că militarii ruşi au capturat de la armata ucraineană un obuzier francez CAESAR.

Apoi, rușii au venit cu o nouă versiune a fake news-ului, precizând că de această dată au ''cumparat'' la liber două obuziere autopropulsate CAESA pe care au dat 120.000 de dolari.

De precizat că valoarea unui obuzier autopropulsat Caesar este de aproximativ 7 milioane de euro. Aceasta naraţiune falsă a fost destul de repede demontata de analiştii Centrului pentru Cobaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel