Rusia profită de retragerea trupelor franceze din Mali şi trimite soldați în Timbuktu

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Un purtător de cuvânt al armatei din Mali a declarat joi, 6 ianuarie, că soldați ruși au fost dislocați în Timbuktu, în nordul țării, pentru a antrena trupele maliene la o bază din care forțele franceze s-au retras luna trecută.

Guvernul din Mali a declarat luna trecută că "instructori din Rusia" au sosit în țară, dar Bamako și Moscova au oferit puține detalii despre desfășurare, inclusiv privind numărul de soldați implicați sau misiunea specifică a forțelor ruse.

Sosirea militarilor ruși a fost aspru criticată de țările occidentale, în frunte cu Franța. Observatorii occidentali susțin că printre forțe se numără contractori ai companiei militare private (PMC) Wagner Group, acuzat că a încălcat drepturile omului în mai multe alte țări.

Guvernul din Mali neagă acest lucru, susținând că forțele ruse se află în țară ca parte a unui acord bilateral, în timp ce Ministerul rus al Apărării nu a fost disponibil pentru clarificarea subiectului.

Purtătorul de cuvânt al armatei maliene a declarat: "Am primit avioane și echipamente noi de la ei. Instruirea la fața locului este mult mai puțin costisitoare decât deplasarea noastră acolo. Ce este răul în asta?". Acesta a evitat, de asemenea să precizeze câți militari ruși au fost trimiși la Timbuktu.

Mai mulți localnicii au declarat că au văzut bărbați ruși în uniformă conducând vehicule, dar nu au putut aproxima numărul acestora.

Sosirea forțelor ruse în Mali urmează desfășurărilor în alte câteva puncte fierbinți din Africa, o parte din ceea ce, în zona de analiză de securitate, se consideră că este o încercare a Moscovei de a-și reface influența pe continent după reculul înregistrat din 1991 când a avut loc prăbușirea Uniunii Sovietice.

Franța a ajutat la recuperarea orașului Timbuktu (Tombouctou) din mâinile militanții coordonați de Al Qaeda, în 2013. Retragerea Franței din zonă a venit ca urmare a deciziei din iulie 2021 privind  reducerea forței operative, de aproximativ 5.000 de persoane, destinată să lupte împotriva grupărilor jihadiste din regiunea Sahel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel