Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Mig-31BM aflate la Baza Aeriană Rogachevo, din nordul Rusiei. Photo: Russia Ministry of Defense
Avioane Mig-31BM aflate la Baza Aeriană Rogachevo, din nordul Rusiei. Photo: Russia Ministry of Defense

În Federația Rusă se tatonează tot mai insistent terenul unor revendicări teritoriale asupra unor zone din Strâmtoarea Bering, în aproiere de Alaska, controlate de Statele Unite ale Americii în urma unor tratate sovieto-americane.

Mai exact e vorba de acordul Șevardnadze-Baker pe care Rusia l-ar putea denunța. Acordul delimitează spațiul maritim al Strâmtorii Bering și a fost semnat în 1990 între Eduard Șevardnadze și fostul secretar de stat american James Baker.

Potrivit acordului, Statele Unite ale Americii controlează și beneficiază din punct de vedere economic de 23.6 de mii de kilometri pătrați din zona economică exclusivă a fostei Uniuni Sovietice și de 46.3 de mii de kilometri pătrați din platoul continental.

2. Strâmtoare... (stramtoarea-bering_62681700.jpg)

Strâmtoarea Bering din apropierea Alaskăi, foto: Wikipedia

SUA dețin în regiune Insulele Aleutine și Alaska, teritoriu pe care americanii l-au cumpărat în 1867 de la Imperiul Țarist, o inițiativă extrem de inteligentă care a adus numeroase beneficii americanilor.

Rosa Chemeris, membră a Comisiei pentru afaceri externe din Duma rusă a propus denunțarea acordului sovieto-american, ceea ce reprezintă un moment importantă în determinarea granițelor maritime ale celor două state.

Rușii spun în apărarea lor că, deși URSS a primit compensații de a efectua operațiuni de pescuire în alte părți, acordul nu a fost niciodată ratificat nici de Sovietul Suprem, precum nici de Parlamentul rus, ca moștenitor al defunctei Uniuni Sovetice.

 

SUA nu vor sta cu mâinile încrucișate dacă Rusia denunță tratatul și revendică teritoriile controlate de americani. Rușii trebuie să acționeze atent

 

Publicația Vzglyad, entitate media subordonată politicilor ruse, dedică un material acestei revendicări teritoriale ruse împoteriva SUA în nordul globului, în Strâmtoarea Bering.

Media rusă ia mai multe interviuri unor experți și politicieni și ajunge la concluzia că Moscova va trebui să acționeze atent în chestiunea Tratatului Șevardnadze-Baker. 

Opiniile sunt oarecum împărțite. 

Senatorul rus Konstantin Dolgov afirmă: O reviziuire a acordului ar trebui făcută doar după o analiză atentă a avantajelor și dezavantajelor unei astfel de decizii. Fără îndoială, în acest moment Moscova suferă pierderi din cauza imposibilității pescuitului în o parte a strâmtorii Bering.

El admite însă că dacă Rusia nu va respecta acordul ar putea duce la degradarea și mai mult a relațiilor cu SUA, aflate în acest moment la un minim istoric.

„Trebuie să înțelegem însă că SUA nu vor sta cu mâinile înncrucișate și vor privi cum îl privăm de venituri semnificative”, a mai punctat oficialul rus.

3. MiG-31 și ... (mig-31-su-24_75274500.jpg)

MiG-31 și Su-24 ruse, aflate într-o bază militară rusă din nordul Federației. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

„Nu exclud ca SUA să aibă capacitatea să introducă represalii după denunțarea acestui acord de către Rusia. E important să anticipăm din timp orice acțiune care ar putea să o facă SUA. Doar după o analiză foarte atentă vom putea lua o decizie finală (n.r. - privind denunțarea acordului)”, a conchis senatorul rus.

Profesorul rus Dimitri Labin, citat de sursa menționată, afirmă și el că Rusia trebuie să abordeze cu cal această chestiune a acordului privind Strâmtoarea Bering. El afirmă însă că impunerea unor noi sancțiuni din partea SUA, în cazul unei denunțări ruse a acordului, ar fi inutilă în contextul în care Moscova se află deja sub incidența unor pachete masive de sancțiuni care „nu dau la Washington rezultatul dorit”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel